Počela je sezona pravih domaćih, sočnih rajčica, a to znači samo jedno - svakoga dana na meniju je barem jedno jelo s omiljenim mi ljetnim plodom. Između šalše, sataraša, pašte s pečenim rajčicama, brusketa i shakshuke, negdje tu, među najdražim jelima, probija se i najjednostavnije od svih - pan con tomate na tisuću i jedan način. Zbilja je teško u kratkim crtama, koliko ih ovdje stane, opisati moje oduševljenje ovim španjolskim klasikom, ali pokušat ću.
Pan con tomate je, mogla bih reći, u svijetu nešto manje popularna sestra talijanske bruskete koja je, kako kažu na internetu, rođena u Kataloniji, a danas iznimno popularna u Valenciji i nekoliko drugih španjolskih gradova. U pitanju je jelo koje Španjolci poslužuju kao tapas ili za doručak, a sastoji se od hrskavog kruha i ribane rajčice.
U ovo sam se jelo zaljubila za vrijeme svog boravka u Valenciji prije nekoliko godina, kada sam koristila doslovno svaku priliku da se pan con tomate nađe na mom tanjuru. Hrskavi zalogaj pun okusa bio je na meniju za doručak, ručak i večeru, ako je to ikako bilo moguće.
Pa što to ima toliko dobro u rajčici i kruhu, pitate se? Upravo tih nekoliko sastojaka pan con tomate slavi na najljepši način. S odabirom rajčica za ovo jelo, stoga, valja biti oprezan. Birajte samo one najsočnije, s najviše okusa, jer o tome će ovisiti i koliko će uspješno biti samo jelo. Također, da se odmah ogradim, Španjolci uglavnom koriste samo maslinovo ulje, sol, papar i rajčicu (cijela priprema može trajati doslovno 2 minute), a ja sam se zaigrala pa sam u priču dodala i češnjak, inćune i bosiljak. Evo me, nakon što sam ispraznila tanjur još uvijek ovdje sjedim i tražim riječ kojom bih opisala eksploziju okusa u ustima koje donosi ovaj genijalan ljetni zalogaj. Ma prefino, nema druge!
Trebat će vam:
1-2 rajčice (najbolje domaće volovsko srce)
3-5 inćuna
2 režnja češnjaka
Sol i papar
Kruh
Maslinovo ulje
Bosiljak (po želji)
Priprema:
Za početak, birajte što tvrđi kruh kako bi korica ostala hrskava čak i kada je napunite rajčicom. Dobra ideja bit će baguette ili ciabatta. Kruh premažite maslinovim uljem pa ga ubacite u pećnicu na 200 °C i pecite dok ne postane hrskav (slobodno poprimi tamnije rubove). Osim u pećnici, možete ga zahrskaviti i na tavi. Dok se kruh peče, rajčicu prepolovite i naribajte na ribež. Slane inćune nasjeckajte na sitno pa ih nožem dodatno pritisnite kako biste dobili pastu, a potom sve umiješajte u rajčicu. Začinite soli i paprom i dodajte režanj ribanog češnjaka, a dodati možete i sitno sjeckani svježi bosiljak. Tostirani kruh natrljajte drugim režnjem češnjaka i dodajte umak od rajčice. Poprskajte s još malo kvalitetnog maslinova ulja. Poslužite uz pršut, inćune ili tek čašu dobrog vina.