Za pripremu ove tradicionalne njemačke tjestenine neće vam trebati nikakav poseban alat niti previše vremena. Naoružajte se daskom za rezanje i nožem, pripremite lonac kipuće vode i razmislite o umaku uz koji ih želite poslužiti. I to je to, špecle ili špacle su gotove!
Naime, nakon što ste tjesteninu zamijesili od brašna, jaja, mlijeka i soli, ona se stavlja na dasku ili drugu ravnu podlogu i pomoću nožića ili drugog oštrog predmeta u kipuću vodu ubacuju se rezanci. Špacle na jednostavniji način možete pripremati i pomoću ribeža, no svakako pripazite da je tijesto dovoljno mekano kako bi moglo proći kroz rupice te se pobrinite da špacle ne budu predugačke.
Rezultat je tjestenina koja se zatim poslužuje od najrazličitije umake ili se jednostavno zapeče na malo maslaca. Tako pripremljenoj dodati možete i začinsko bilje po želji ili tek žlicu vrhnja. U Mađarskoj špacle poslužuju uz paprikaš, a popularne su i u Austriji te Švicarskoj. Dodaju se gustim mesnim jelima, a dobro se slažu i uz povrtne umake pa se svakako okušajte i u pripremi ove brze i slasne varijante s tikvicama. No prije toga, u nastavku donosimo detaljan recept za pripremu špacli kod kuće.
Trebat će vam:
270 g brašna
4 jaja
160 ml mlijeka
1 žličica soli
Priprema:
U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i sol, dodajte brašno i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. U slučaju da je tijesto previše rijetko, dodajte još brašna. U velikoj zdjeli zagrijte posoljenu vodu.
Dio tijesta stavite na manju dasku za rezanje, brzo je umočite u vrelu vodu pa nožem brzim pokretima radite malo rezance i otpuštajte ih vodu.
Kuhajte minutu do dvije, dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih ubacite u umak po želji.