Soparnik

 Berislava Picek / Hanza Media

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 120 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 1,5 kg blitve
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • sol
  • 500 g brašna

Priprema

1. korak

Od blitve odvojiti korjenasti tvrdi dio i narezati na trakice, nakon što blitva odleži jedan dan staviti je u zdjelu, dodati peršin, narezani mladi luk i ulje. Sve zajedno posoliti, promiješati i staviti na stranu.

2. korak

U drugu zdjelu prosijati brašno,dodati malo soli i vode te ručno umijesiti tijesto.Na dasku koju smo posuli brašnom treba prebaciti tijesto, podijeliti ga na dvije polovice.

3. korak

Prvo tijesto razvaljamo te ga prekrijemo mješavinom blitve,mladog luka i peršina te sve preklopimo drugom polovicom tijesta.Rubove tijesta spojimo i prevrnemo prema unutra.

4. korak

Soparnik se peče na kominu prekriven žarom, a može se peći i u pećnici. Prije serviranja soparnik premažemo mješavinom maslinova ulja i protisnutog češnjaka.

Recept pripremila chef kuhinje Karolina Matasić, Restaurant Didov san

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 14:22