Priprema: 30 minuta • Pečenje: 1 sat i 20 minuta • Porcija: 4
Trebat će vam:
60 g maslaca
1 žlica mljevenog svježeg ružmarina
2 žličice ribane narančine korice
papar i sol
1 pile (oko 1,5 kg)
80 ml soka od naranče
2 luka
1 srednja jabuka
1 mrkva
1 stapka celera
1 grančica svježeg ružmarina
4 grančice svježeg timijana
4 grančice svježeg peršina
2 lista lovora
500 ml pileće juhe
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
U zdjelici pomiješajte omekšali maslac, mljeveni ružmarin, koricu naranče i malo papra.
Prstima pažljivo olabavite kožu s pileta pa utrljajte mješavinu maslaca ispod kože.
Premažite pile sokom od naranče, pa ga pospite solju i paprom iznutra i izvana.
Stavite luk i polovicu jabuke u šupljinu.
Ugurajte krila ispod piletine i zavežite batke.
Stavite pile prsima prema gore u posudu za pečenje.
Oko piletine posložite mrkvu, celer, majčinu dušicu, peršin, lovor, grančicu ružmarina te ostatak luka i jabuke.
U posudu ulijte temeljac.
Tako pripremljeno pile, povremeno podlijevajući, pecite sat do sat i pol ili dok termometar umetnut u najdeblji dio pileta ne pokaže 75 °C. Labavo pokrijte folijom ako pile krene prebrzo smeđiti.
Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta prije rezanja.
Poslužite uz pečeno povrće i omiljeni prilog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....