Riba petkom može biti doista pravi gurmanski doživljaj, osobito ako se potrudite, nabavite svježu tunu i spremite ove ukusne riblje okruglice u umaku od rajčice. Poslužite ovo jelo uz pire od krumpira ili rižu.
Okruglice od tune u umaku od rajčice
Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 1,5 sat • Porcija: 4 - 6
Trebat će vam:
maslinovo ulje
800 g umaka od rajčice
1 kg patlidžana
3 režnja češnjaka
4 žlice harisse
240 ml vode
120 ml maslinova ulja
1/2 žličice soli
šaka svježih listova bosiljka
700 g svježe tune
35 g pinjola
peršin
3 žlice krušnih mrvica
2 jaja
22 g ribanog parmezana
sol
suncokretovo ulje za prženje
Zagrijte ulje u loncu srednje veličine te dodajte oguljene i na kockice narezane patlidžane. Pirjajte ih dok patlidžani ne porumene, 10 - 15 minuta. Dodajte češnjak, harissu, rajčicu i vodu, promiješajte i prokuhajte. U ovom trenutku dodajte sol i bosiljak pa pokrijte poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 45 - 60 minuta dok se umak ne sjedini. U posudi pomiješajte sve sastojke za riblje okruglice: usitnjenu svježu tunu, pinjole, usitnjeni peršin, krušne mrvice, jaja, ribani parmezan i sol. Oblikujte kuglice i pržite ih u tavi dok ne porumene. Sve kuglice prebacite u umak i nastavite zajedno kuhati 15 - 30 minuta dok ne budu gotove. Ukrasite šakom natrganog bosiljka i pinjolima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....