Riba za ručak

Sočne okruglice od svježe tune osvojit će vas okusom, a poslužite ih uz rižu ili pire

Za ovo jelo vrijedi uložiti malo vremena i truda

Riba petkom može biti doista pravi gurmanski doživljaj, osobito ako se potrudite, nabavite svježu tunu i spremite ove ukusne riblje okruglice u umaku od rajčice. Poslužite ovo jelo uz pire od krumpira ili rižu.

Okruglice od tune u umaku od rajčice

Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 1,5 sat • Porcija: 4 - 6

Trebat će vam:

maslinovo ulje
800 g umaka od rajčice
1 kg patlidžana
3 režnja češnjaka
4 žlice harisse
240 ml vode
120 ml maslinova ulja
1/2 žličice soli
šaka svježih listova bosiljka
700 g svježe tune
35 g pinjola
peršin
3 žlice krušnih mrvica
2 jaja
22 g ribanog parmezana
sol
suncokretovo ulje za prženje

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto

Zagrijte ulje u loncu srednje veličine te dodajte oguljene i na kockice narezane patlidžane. Pirjajte ih dok patlidžani ne porumene, 10 - 15 minuta. Dodajte češnjak, harissu, rajčicu i vodu, promiješajte i prokuhajte. U ovom trenutku dodajte sol i bosiljak pa pokrijte poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 45 - 60 minuta dok se umak ne sjedini. U posudi pomiješajte sve sastojke za riblje okruglice: usitnjenu svježu tunu, pinjole, usitnjeni peršin, krušne mrvice, jaja, ribani parmezan i sol. Oblikujte kuglice i pržite ih u tavi dok ne porumene. Sve kuglice prebacite u umak i nastavite zajedno kuhati 15 - 30 minuta dok ne budu gotove. Ukrasite šakom natrganog bosiljka i pinjolima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 06:37