
"Ovo jelo idealan je izbor kada vam dolazi veće društvo. Tortu možete sastaviti dan ranije, a zatim je ispeći na dan okupljanja, no odlična je i kad se podgrije. Izvrsna je s gorgonzolom i keljom, no nadjev u ovoj torti možete prilagoditi po želji.
Obožavam povrće s palentom, ali ovu tortu možete pripremiti i poput pizze. Napunite je narezanom pečenom kobasicom, mozzarellom i premažite s malo umaka od rajčice kako bi nadjev bio sočniji. Također volim koristiti ostatke ragua ili kombinaciju drugih pirjanih povrća s bazom od krumpira i sira. Sačuvajte malo dodatnog umaka i poslužite ga sa strane prilikom rezanja polenta torte", kazala je poznata kuharica Lidija Bastianich dok je otkrivala tajne za još jedan recept koji ćemo rado rekreirati u vlastitoj kuhinji.
SLANA TORTA OD PALENTE S S GORGONZOLOM I KELJOM
Trebat će vam:
2 žlice maslaca, sobne temperature (plus dodatno za premazivanje kalupa)
1 vrećica palente
mljevene krušne mrvice (za kalup)
2 srednja krumpira, oguljena i narezana na četvrtine (oko 680 g)
2 žličice krupne soli (plus dodatno za vodu za kuhanje)
1 mala glavica kelja
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
4 češnja češnjaka, lagano zgnječena i oguljena
prstohvat zdrobljenih ljutih papričica (chili flakes)
1½ šalica izmrvljene gorgonzole
½ šalice naribanog Grana Padana
Priprema:
Maslacem premažite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm. U namašćeni kalup ulijte netom skuhanu palentu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak dok se potpuno ne stegne, otprilike 4 do 5 sati. Kada se palenta stvrdne, zagrijte pećnicu na 200°C. Maslacem premažite okrugli kalup s odvojivim obručem promjera 25 cm i visine 10 cm, pospite ga krušnim mrvicama te otresite višak. Krumpire stavite u veliki lonac s dovoljno posoljene vode. Zagrijavajte do vrenja, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta.
U međuvremenu uklonite uvele ili požutjele listove kelja te izrežite središnji tvrdi dio. Kelj narežite na komade veličine otprilike 2,5 cm. Dodajte ga u lonac s krumpirima i nastavite kuhati dok oba povrća ne omekšaju, još otprilike 15 minuta.Dobro ocijedite povrće. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte timijan i češnjak te pirjajte dok češnjak ne dobije zlatnu boju, otprilike 2 do 3 minute. Dodajte smjesu kelja i krumpira, sol i zdrobljene ljute papričice. Povremeno miješajte i lagano gnječite povrće kuhačom, ostavljajući veće komade, dok tekućina ne ispari i povrće počne lagano cvrčati. Pazite da smjesa ne zagori – potrebno je samo da tekućina ispari. Uklonite češnjeve češnjaka ako se nisu potpuno zgnječili te ih bacite.
Ohlađenu palentu istresite iz kalupa na dasku za rezanje. Dugim tankim nožem prerežite je vodoravno na tri jednaka sloja.
Gornji sloj palente stavite na dno namašćenog kalupa s odvojivim obručem, okrenut naopako. Prekrijte ga s polovicom smjese krumpira i kelja te polovicom gorgonzole. Na to položite srednji sloj polente, a zatim rasporedite preostalu smjesu kelja i krumpira te preostalu gorgonzolu. Na vrh stavite donji sloj polente, također okrenut naopako, i lagano pritisnite. Premažite vrh torte s 2 žlice maslaca i pospite naribanim Grana Padanom. Pecite tortu dok se sir na vrhu lagano ne zapeče i dok se torta ne zagrije, otprilike 40 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Uklonite obruč kalupa, narežite tortu na kriške i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....