SEZONSKO VOĆE

Sjećate li se bakinog kompota? Ova tri recepta sve su što vam treba da ih rekreirate

Slastica s daškom nostalgije idealan je uvod u jesenske dane

Dok sezonsko voće puni štandove na tržnicama ili, pak, proviruje kroz krošnje u vašim vrtovima - vrijeme je da se prisjetimo kompota koji će biti siguran desert ili međuobrok za svaki dan u tjednu.

KOMPOT OD KRUŠAKA

image
Bakibg/Getty Images

Kompot od krušaka ukusna je slastica čija priprema ne oduzima puno vremena, a zasigurno će biti omiljena i među vašim ukućanima.

Sastojci:

7 krušaka
pola limuna
40 dag šećera

Priprema:

Kruške operite i ogulite. Prepolovite ih pa im izdubite sredinu. U posudu s vodom, u koju ste dodali sok od pola limuna, slažite očišćene kruške.

Kada ste završili s čišćenjem krušaka, skuhajte šećerni sirup s litrom vode.

Ne zaboravite pripremiti staklenke u kojima ćete čuvari kompot. One trebaju biti sterilizirane, a to ćete najlakše napraviti ako oprane staklenke posložite naopako okrenute na lim za pečenje, te stavite u zagrijanu pećnicu 10 minuta na 150 stupnjeva.

Sada svoje kruške izvadite i rasporedite u vruće staklenke te zalijte vrelim sirupom te ne zaboravite na pasterizaciju.

Nakon hlađenja kompot spremite na tamno i hladno mjesto s ostalom zimnicom.

KOMPOT OD JABUKA

image
Vlbentley/Getty Images/istockphoto

Iako su recepti baka bili bazirani na jednostavnosti, nerijetko su u svoje kompote dodavale cimet ili med. S obzirom da je jesen pred vratima, kompot od jabuka s cimetom odlična je opcija za kojom ćemo posegnuti s prvom jesenjom kišom.

Sastojci:

5-6 jabuka
30 dag šećera
1 vanilin šećer
cimet

Priprema:

Ogulite jabuke te ih narežite na kockice. Narezane jabuke stavite u lonac s vodom (za 500 grama očišćenih jabuka, potrebno vam je oko 500 ml vode). Dodajte šećer i vanilin šećer te kuhajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju.

Po završetku aromatizirajte jabuke dodatkom cimeta po želji.

KOMPOT OD ŠLJIVA

image
Letty17/Getty Images/istockphoto

Knedle od šljiva, suhe šljive, pekmez sa šljivama... sve su to poveznice s djetinjstvom, trčkaranjem po voćnjaku i još uvijek toplim rujanskim danima. Šljive su voće koje su naše bake rado koristile kako bi utažile nepresušnu dječju želju za slatkim, zbog čega je nezaobilazan kompot baš onaj od tog voća.

Sastojci:

150 g šećera u prahu
500 g šljiva bez koštica
1 štapića cimeta
3 cijela zvjezdasta anisa
300 ml kipuće vode

Priprema:

U 300 ml kipuće vode dodajte šećer i pustite da vrije 30-ak sekundi. Dodajte šljive, štapiće cimeta i zvjezdasti anis te pirjajte oko 9 minuta.

Izvadite šljive te nastavite kuhati umak. Miješajte dok se ne zgusne te prelijte preko šljiva koje ste stavili u sterilizirane teglice. Zatvorite i pustite da se ohladi, a potom spremite na hladno i mračno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:00