Za pod zub

Savršene za dijeljenje ili kad želite počastiti sami sebe: Ispecite mini pizze koje uvijek uspiju

Zaboravite skupe večere, za Valentinovo i svaki drugi dan ionako svi samo žele pojesti komad toplog tijesta

Današnje jelo zamislila sam kao valentinovsko, onako, za podijeliti ili počastiti samoga sebe. A što u tom slučaju može biti bolje od pizze? Ove u mini varijanti odlične su za grickanje uz film ili seriju, za predjelo kakve romantične večere ili za dnevni izlet u prirodu. Praktične su, sadrže sve što čovjek može poželjeti, slasne i, na kraju, svi koji ih probaju završe s osmijehom na licu. A nije li to smisao dana zaljubljenih?

Mini pizze su, otkad znam za sebe, hit u svakoj prilici i zato vam danas donosim svoj recept. Priprema je prilično jednostavna, posebice za one koji već imaju praksu s dizanim tijestom, a nadjev uvijek možete prilagoditi svojim ili željama osobe za koju ih pripremate. Tijestu samo dajte dovoljno vremena da se digne, a pri oblikovanju možete se poslužiti i čašom. Oblikujte kuglice, pritisnite ih dnom čaše i svaki primjerak bit će isti.

Mini pizze poslužite uz čašu vina, pivo ili kombuchu i, ako ste na spoju koji uključuje kretanje bilo kakve vrste, imajte na umu da je u pitanju dizano toplo tijesto i da će sve aktivnosti, nakon što se najedete, ipak morati malo pričekati. Ali, nakon ovakvih slasnih zalogaja, sve što ste isplanirali bit će još slađe. Pa ne kaže se uzalud da ljubav ide kroz želudac.

image
Lidija Lončarić

MINI PIZZE

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
250 ml vode
150 ml mlijeka
½ kocke svježeg kvasca
1 žličica šećera
3 žlice maslinova ulja
sol

Za umak:

1 konzerva pelata
2 režnja češnjaka
1 žličica soli
1 žličica šećera
bosiljak, origano, timijan
papar

Dodaci:

topivi sir
pršut, inćuni, tuna
kapari, masline, polusušene rajčice
maslinovo ulje

Priprema:

U mlako mlijeko najprije dodajte kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna pa dobro promiješajte i pustite da se diže na toplom. Kad se zapjeni, uzdigli kvasac dodajte u zdjelu s brašnom. Počnite mijesiti pa dodajte i vodu i sol, a zatim i ulje. Zamijesite glatko tijesto. Pustite da se diže sat vremena. Dok se tijesto diže, napravite umak od rajčice. Na malo maslinova ulja pirjajte protisnuti češnjak pola minute, dodajte šećer, pelate, začinite i kuhajte 15-ak minuta. Kad se diglo, tijesto podijelite na jednake loptice. Pustite da se loptice dižu 20 minuta pokrivene čistom krpom, a onda svaku spljoštite dlanom ili dnom čaše. U sredinu dodajte umak od rajčice, sir, inćune, pršut, kapare i druge dodatke po želji. Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta ili dok tijesto ne poprimi boju, a sir se otopi. Poprskajte s malo maslinova ulja i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 22:30