Ovu tortu/kolač rado ćete jesti i nakon nekoliko dana bez gunđanja kako je suha, mrvičasta i pogrešna. Ova torta kolač idealna je za doručak uz šalicu kave ili kad vam dođu nenajavljeni gosti poslijepodne. Uvijek imate nešto u zalihama, a u ovo predblagdansko vrijeme nađite mjesta i za ovu badem-poslasticu.
Što će vam trebati?
- 320 g brašna (pola doze oštrog pola glatkog)*
- 2 žličice praška za pečenje
- 113 g slanog maslaca
- 128 g šećera
- 3 velika jaja
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- vrlo malo bademova ekstrakta (mi smo stavili manju čajnu žličicu)
- 500 ml slatkog vrhnja (istucite ga u šlag)
- 120 g brusnica
- Posip:
- 100 g smeđeg šećera
- 190 g brašna
- 85 g maslaca
* vi možete pokušati i s drugom kombinacijom ako primjerice koristite graham brašno ili torte uvijek radite s glatkim..svakako dojavite nam ako ste otkrili i nešto novo da podjelimo nova saznanja!
- Zagrijte pećnicu na 180°
- U srednje veliku posudu izmiješajte brašno s praškom za pečenje
- Namastite okrugli pleh promjera 23-24 cm
- Mikserom izradite kremu od maslaca i šećera
- Dodajte kremi jaja i ponovno dobro izmiksajte.
- Dodajte ekstrakt vanilije, badema, šlag i smjesu s brašnom
- Izmiksajte sve zajedno dok ne postane homogena smjesa.
- Ubacite brusnice u smjesu promiješajte kuhačom.
- Ubacite smjesu u namašten pleh (možete smjesu raspodijeliti i u male kalupiće pa dobiti više manjih tortica)
- u manjoj posudici izradite sastojke za posip. Trebali biste dobiti mrvičastu smjesu koju “posipajte” povrh torte.
- Pecite na 170° 50-60 minuta dok ne postane zlaćano-smećkasta.
- Po želji pospite šećerom u prahu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....