Nakon što su prošlogodišnji Advent, pa i cijela godina nakon njega, bili u znaku Dubai slastica, u kojima je glavna zvijezda pistacija, odlučili smo se prisjetiti nekoliko naših najboljih recepata s pistacijama. Pistacija je nakon Dubai čokolade postala prava zvijezda među ljubiteljima sladoleda i slatkiša pa ju stavljamo u kekse, kolače, sladoled, čak i na pizzu.
U nastavku donosimo recept Nigelle Lawson za slasne rolice s čokoladom i pistacijama, recept za prefine kekse s čokoladom, pistacijama i malinama, recept za domaći sladoled od pistacija, za baklava cheesecake s pistacijama, mramorni kolač s pistacijama te za pizzu s ciklom, fetom, poširanim jajetom, mozzarellom i pistacijama.
Rolice s čokoladom i pistacijama
Trebat će vam:
Za tijesto:
400 ml mlijeka
115 g maslaca, omekšanog (oko 8 žlica)
625 do 690 g glatkog brašna
65 g šećera
7 g soli (oko 1 i 1/4 žličice)
3 paketića (instant) kvasca za kruh (ukupno oko 21 g)
2 velika jaja
ulje za premazivanje posude
Za nadjev i glazuru:
115 g neslanog maslaca, sobne temperature (oko 8 žlica)
210 g šećera
90 g oljuštenih pistacija
170 g čokoladnih kapljica
1 veliko jaje, lagano istučeno (za premaz)
Priprema:
U malom lončiću zagrijte mlijeko s 8 žlica maslaca na laganoj vatri, miješajući dok se maslac potpuno ne otopi. Pazite da mlijeko ostane mlako, a ne vruće. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U velikoj zdjeli pomiješajte 5 šalica brašna, šećer, sol i kvasac. U drugoj zdjeli lagano umutite jaja, a zatim u njih umiješajte ohlađenu mliječnu smjesu. Polako ulijte tekuće sastojke u suhe i počnite miješati. Koristeći mikser s nastavkom za tijesto ili ručno, mijesite tijesto 7 do 8 minuta dok ne postane glatko, elastično i blago ljepljivo. Po potrebi dodajte još brašna po žlicama, ali pazite da tijesto ostane mekano i ne presuho. Oblikujte kuglu i stavite je u zdjelu nauljenu biljnim uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Dok se tijesto diže, obložite dno pleha dimenzija oko 33x25 cm papirom za pečenje. Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik približno 56x30 cm. Ravnomjerno premažite tijesto preostalim omekšalim maslacem (8 žlica). Posipajte šećer po površini maslaca, zatim sitno nasjeckane pistacije i na kraju čokoladne kapljice. Lagano utisnite čokoladu i orahe u tijesto. Zatim pažljivo, počevši od duže strane, zarolajte tijesto u čvrstu roladu, poput klipića ili kobasice. Režite roladu na 20 jednake kriške debljine oko 2,5 cm. Kriške složite u pripremljeni pleh s rezanom stranom prema gore.
Peciva premažite istučenim jajetom, pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom još 15 minuta da se lagano napušu i postanu spužvasta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta ili dok peciva ne postanu lijepo zlatno-smeđa i narasla. Nakon pečenja, ostavite ih da se ohlade u plehu najmanje 30 minuta.
Keksi s čokoladom, pistacijama i malinama
Trebat će vam:
1 jaje
50 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
115 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
180 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
150 g tamne čokolade
150 g malina
100 g tostiranih pistacija
cvijet soli
Priprema:
Istucite šećere i jaje pa dodajte omekšali maslac i vaniliju. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte sol, brašno i prašak za pecivo i umiješajte gusto tijesto. Dodajte i tostirane pistacije, koje ste malo usitnili, i sitno nasjeckanu tamnu čokoladu. Sve zajedno stavite u hladnjak preko noći ili barem na sat vremena. Prije pečenja, po smjesi rasporedite maline. Kada je vadite žlicom za sladoled ili običnom, tako ćete obuhvatiti sve sastojke. Na papir za pečenje, kojim ste obložili posudu za pečenje, stavljajte kuglice smjese, na vrh dodajte još malina, čokolade i pistacija i pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva ili dok se keksi na rubovima ne zarumene.
Domaći sladoled od pistacije
Trebat će vam:
150 g pistacija (oguljenih)
500 ml punomasnog mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
4 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
Priprema:
Pistacije sameljite u što finiji prah ili pastu (možete koristiti blender ili sjeckalicu). U loncu zagrijte mlijeko s vrhnjem i polovicu šećera, ali ne kuhajte, samo zagrijte do vrenja. U zdjeli pjenasto umutite žumanjke sa preostalim šećerom dok ne dobiju svijetlu i gustu kremu. Polako ulijevajte vruće mlijeko u žumanjke uz stalno miješanje (da se žumanjci ne zgrušaju). Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne (ne smije zakuhati). Maknite s vatre i dodajte pistacije i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Kad se smjesa ohladi, stavite je u aparat za sladoled ili u zamrzivač. Ako nemate aparat, tijekom zamrzavanja miješajte smjesu svakih 30 minuta da spriječite stvaranje kristala leda. Nakon nekoliko sati, sladoled je spreman za posluživanje.
Baklava cheesecake
Trebat će vam:
4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
½ šalice šećera
½ šalice meda
2 žličice ekstrakta vanilije
1 šalica kiselog vrhnja
4 jaja
1 oljuštenih pistacija + još malo za ukras
1 pakiranje kora za baklavu
⅓ šalice maslaca, otopljenog
⅓ šalice meda, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom. U velikoj zdjeli mikserom tucite krem sir na srednjoj brzini 8 do 10 minuta dok ne postane potpuno gladak. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje te ponovno miksajte dok se sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dok ne dobijete kremastu smjesu. Pistacije sitno nasjeckajte i umiješajte u nadjev, ostavljajući oko ⅓ šalice za posipanje. Složite kore za baklavu tako da između svaka 2-3 lista premažete tanki sloj otopljenog maslaca. Nakon što ste ih složili, rubove izrežite na oblik kalupa. Kalup premažite maslacem, pa pažljivo prebacite složene kore u njega, pritiskajući ih uz dno i stranice. Ulijte pripremljeni nadjev u kalup, pazeći da kore ne padaju prema unutra. Po vrhu pospite preostale pistacije. Kalup stavite u veći lim za pečenje i ulijte vruću vodu do polovice visine kalupa. Pecite 2 sata na 160 °C.
Nakon pečenja, ugasite pećnicu, lagano otvorite vrata i ostavite cheesecake da se postupno hladi nekoliko sati. Zatim ga stavite u hladnjak da se potpuno stegne. Prije posluživanja ostavite tortu na sobnoj temperaturi jedan sat. Po vrhu prelijte nekoliko žlica meda ili dodajte med prilikom rezanja svake kriške.
Pizza s mozzarellom, ciklom, feta sirom, poširanim jajetom i pistacijama
Trebat će vam:
Za tijesto
1-1,5 l vode
1,6 kg glatkog brašna
1 g kvasca (dehidriranog)
40-50 g soli
2-3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U brašno stavite kvasac i promiješajte. Naizmjenično dodajte brašno i vodu te miješajte rukama. Kad se tijesto formira u malu ‘‘grudicu‘‘, tek tada dodajte sol i mijesite dok se ne upije. Zatim dodajte ulje te mijesite dok se svi sastojci ne sljube. Tijesto stavite u posudu, prekrijte krpom i pustite da odstoji sat vremena. Zatim tijesto podijelite u bule (veličina bule ovisi o veličini pizze koju želite napraviti, naše su težile između 300 i 400 grama) te ih stavite u plastičnu posudu i ostavite dva sata u prostoriji gdje je minimalno 18 stupnjeva dva sata, nakon toga u hladnjak do sutrašnjeg dana kada je spremno za korištenje.
*Tijesto možete valjati valjkom ili rukama. Ako ga valjate valjkom, valjak od sredine vucite prema krajevima tijesta kako biste dobili pravilan oblik pizze. Ako koristite ruke, vršcima prstiju tijesto gurajte prema krajevima kako biste dobili rub širok otprilike 2 cm, dok istovremeno tijesto okrećete na radnoj površini. Promjer pizze neka bude između 30 i 40 cm.
Za nadjev
1 srednja cikla
feta sir
mozzarella
pistacije
1 jaje
Priprema:
Ciklu začinite maslinovim uljem, soli i paprom. Zamotajte u aluminijsku foliju i pecite sat vremena na 200 stupnjeva. U lončiću zagrijte vodu i (prije nego počne ključati) napravite vrtlog u sredini te u njega ubacite jaje. Poširajte ga oko dvije minute. Na tijesto stavite mozzarellu i malo češnjaka u maslinovom ulju. Pecite na šamotnoj ploči. Kad je gotova, dodajte feta sir narezan na kockice, na polumjesece narezanu ciklu, nasjeckane pistacije te u sredinu stavite poširano jaje.
Mramorni kolač s pistacijama
Trebat će vam:
2 jaja
120 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
80 ml tople vode
120 ml neutralnog ulja
170 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
3 žlice tople vode (za bijeli dio)
5 žlica skuhane kave (za tamni dio)
prstohvat soli
2,5 šaka slanih pistacija
Za preljev:
100 g čokolade
3-4 žlice skuhane kave
još pistacija
cvijet soli
Priprema:
U zdjeli dobro promiješajte jaja, šećer i vaniliju. Dodajte 80 ml tople vode i ulje pa još jednom sve dobro sjedinite. Ubacite i prstohvat soli. Nakon toga, dodajte brašno i prašak za pecivo, lagano pomiješajte i smjesu podijelite u dvije posude. U posudu s bijelim dijelom, dodajte još tri žlice tople vode i dvije šake pistacija. U drugu smjesu dodajte kakao u prahu i pet žlica skuhane tople kave. Kalup za kruh premažite maslacem, obložite papirom za pečenje i ulijte malo jedne smjese, malo druge, dok ne potrošite sve. Pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta, čačkalicom provjerite je li gotovo i ohladite prije posluživanja. Po želji kolač možete preliti otopljenom čokoladom kojoj ste dodali malo kuhane kave i šaku sjeckanih pistacija pa još pospite pistacijama i cvijetom soli.
Keksi s medom i pistacijom
Trebat će vam:
1 jaje
100 g maslaca sobne temperature
160 g pistacija
bademi za posipanje
2 žlice meda
160 g brašna
1 žličica kvasca
80 g smeđeg šećera
Priprema:
Usitnite očišćene pistacije. U zdjeli pomiješajte omekšali maslac sa smeđim šećerom. Dodajte razmućeno jaje i med. Dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s kvascem i većinom usitnjenih pistacija. Pomiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Oblikujte kuglice veličine oraha i grube teksture, pritisnite ih dlanom, utisnite u njih ostatak pistacija i stavite ih na pola sata u zamrzivač. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim obložite papirom za pečenje, rasporedite kekse s dovoljno razmaka i pecite do 15 minuta, prateći kako mijenjaju boju kako ne bi zagorjeli. Izvadite iz pećnice i pustite ih da se kratko hlade na limu pa ih prebacite na rešetku da se nastave hladiti pa poslužite.
Prhki keksi s pistacijom
Trebat će vam:
170 g bijelog glatkog brašna
80 g šećera u prahu
110 g maslaca
100 g maslaca od pistacije
1 žumanjak
ekstrakt vanilije (ili, još bolje, mahuna vanilije)
1 žličica soli
oko 100 g sjeckanih pistacija
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan, na kockice nasjeckani maslac, zatim maslac od pistacije, žumanjak i vaniliju. Umijesite tijesto, napravite valjak, umotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje tijekom noći. Izvadite iz hladnjaka, pistacije nasjeckajte i stavite na tanjur ili u veću posudu, a dobra ideja bit će i duguljasti kalup za kruh. Valjak tijesta premažite vodom, najbolje će biti ako koristite kist. Tako mokro tijesto uvaljajte u sjeckane pistacije, a zatim valjak režite na kolutiće debljine oko pola centimetra. Složite na papir za pečenje, po želji posipajte sjeckanim pistacijama i pecite 5-8 minuta na 180 stupnjeva ili dok rubovi keksića ne porumene. Pustite da se ohlade. Ostavite ih takve kakvi jesu ili ih ukrasite otopljenom bijelom čokoladom i pospite sjeckanim pistacijama, ružinim laticama, sušenim ili liofiliziranim jagodama, malinama ili drugim voćem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....