PROVJERENI RECEPTI

Riblje polpete dobra su ideja za ručak koji će obožavati i najmlađi, brzo će zaboraviti kupovne riblje štapiće

Otkada polpete radimo kod kuće, više se ne okrećemo kupovnim varijantama. Jednostavni su, a ukusni i slasni, i to je sve što nam treba

Kada vam ponestane ideja za ručak petkom, a baš vam se jede nešto riblje što će voljeti i najmlađi za stolom, razmislite o tome da napravite polpete. Volimo ih zato što su idealni za iskoristiti ostatke ribe od prethodnog dana, ali i zato što su hrskavi i slasni, a kao takvi idealna su zamjena za kupovne riblje štapiće.

U nastavku vam zato danas ostavljamo recept za jednostavne polpete koje smo servirali s palentom i umakom od avokada i cherry rajčica, a tu je i recept za polpete od lososa, koje vrlo lako možete ubaciti i u pecivo, dodati umake po želji pa napraviti fine burgere.

POLPETE OD OSLIĆA

"Ove sočne polpete s umakom od avokada i palentom toliko su dobre da sam ih jela dva dana za ručak i pri zadnjem zalogaju skoro pustila suzu. Svakako ću ponoviti, a vama savjetujem isto", napisala je novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić u svom receptu za polpete od oslića.

Nemamo što dodati, osim da je u pitanju prilično jednostavno jelo koje možete pržiti u ulju, ali i ispeći u pećnici ili fritezi na vrući zrak. Osim toga, polpete možete i oblikovati pa smrznuti i vaditi po potrebi, što će biti posebno dobra ideja na užurbane, sve kraće dane koji tek dolaze.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić

POLPETE OD LOSOSA

Ako vam je, pak, pri ruci pakiranje smrznutog lososa i više nemate ideja kako ga pripremiti, ovaj recept Nastasje Chiare Petrić mogao bi biti pun pogodak. U pitanju je, zapravo, zdravija varijanta ribljih burgera koji su najbolji kada ih se upakira u meko pecivo i posluži uz hrskavu, svježu salatu od kupusa. Ove polpete također možete pripremiti unaprijed, smrznuti ih u jednom sloju pa prebaciti u vrećicu za zamrzavanje i koristiti po potrebi. Recept potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

350 g fileta lososa
30 g mljevenih zobenih pahuljica
1 mali luk
1 režanj češnjaka
sol i papar
3-4 žlice krušnih mrvica
malo maslinova ulja
pecivo
kremasta salata od kupusa, rikola, ljubičasti luk

Za salatu od kupusa:

naribani ljubičasti i bijeli kupus
naribana mrkva
par žlica milerama
sok pola limuna
malo maslinovog ulja
malo soli i papra

Priprema:

Filete lososa bez kože stavite u blender i nekoliko puta razradite do mekše teksture. Vrlo sitno nasjeckajte luk i češnjak, a zobene pahuljice sameljite u brašno. Spojite sastojke te ih začinite solju i paprom. Zatim ostavite smjesu da odstoji oko pola sata. Izradite polpete i uvaljajte ih u krušne mrvice. Stavite ih na papir za pečenje, premažite maslinovim uljem i pecite na najvišoj poziciji oko 35 minuta na 210 Celzijevih stupnjeva, s time da ih na polovici pečenja okrenite ne drugu stranu. Sastojke za salatu dobro izmiješajte pa ju ohladite barem pola sata prije serviranja. Burgere od lososa stavite u tostirano pecivo s kremastom salatom, rikolom i ljubičastim lukom pa ih poslužite s krumpirićima iz pećnice i svježom rajčicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:43