Ravno iz ribarnice

Riblja juha pripremljena na ovaj način za našim je stolom uvijek hit, iz tanjura nestaje u trenu

 Fudio/Getty Images/istockphoto
Vrijedi ranije ustati i u petak ujutro posjetiti prodavaonice ribe kako biste kupili svježi ulov

U slučaju da ne poznajete dobro ribu kokot, koju se još naziva i lastavica, vrijeme je da to promijenite! Riječ je o manjoj ribi, ali ništa manje ukusnoj. Često je se može naći na tržnici, a za kilogram kokota ćete sigurno izdvojiti znatno manje novca nego da kupujete razvikanije ribe. Vrijedi uložiti malo truda u njeno čišćenje, a rezultat će biti odlična juha za koju će vas svi tražiti recept.

JUHA OD KOKOTA
1 kg manjih kokota
2 žlice oštrog brašna
glavica luka
maslinovo ulje
2 mrkve
1,5 dl bijelog vina
1-2 lovorova lista
pola konzerve pelata
sol i papar
peršinov list

image
Fudio/Getty Images/istockphoto

Očišćene kokote pospite brašnom i kratko zapržite u maslinovu ulju. Izvadite ribu iz posude i na istom ulju kratko popržite luk narezan na ploške. Dodajte mrkvu narezanu na komade i ribu, zalijte hladnom vodom i vinom tako da riba bude sasvim pokrivena. Posolite, dodajte rajčicu i lovorov list. Kada zakipi, oberite pjenu, smanjite vatru i pustite da kuha pola sata. Izvadite kuhanu ribu iz juhe, a juhu pustite da se reducira do željene količine. Očistite ribu od kostiju. Juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, vratite na vatru i dodajte očišćene komade ribe. Ugasite vatru i pospite usitnjenim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:42