Trebat će vam:
1 kg liganja
500 g krumpira
1 mala grdobina
100 g kozica
50 g butarge (ikre) od cipla ili druge plemenite bijele ribe
80 g bulgura
1 feta domaćeg pršuta
2 režnja češnjaka
3 - 4 kapara
prstohvat motara
80 ml bijelog suhog vina
maslinovo ulje
1 manja grančica ružmarina
sol i papar
Priprema:
Lignje očistiti tako da tijelo ostane cijelo, krakove nasjeckati na sitno. Grdobini odsjeći rep i skinuti kožu te skinuti file i nasjeći na krupno, repove kozica očistiti. Češnjak, pršut, kapare i motar isjeckati i napraviti “pešt”. Sve pomiješati, dodati bulgur i malo vina, probati i, prema potrebi, začiniti. Lignje puniti do najviše 2/3 unutrašnjosti - ne smije biti prepunjeno jer će smjesa narasti, a i tijelo će se tijekom kuhanja malo smanjiti. Vrh zatvoriti čačkalicom. Krumpir očistiti i narezati na srednje debele ploške. U posudu za pečenje uliti maslinovo ulje, staviti krumpir, a na njega lignje. Posudu zatvoriti alufolijom na kojoj smo izbušili rupe da para može izlaziti. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i staviti peći. Nakon 30 minuta otklopiti, podliti preostalim vinom i peći otklopljeno dvadesetak minuta, odnosno dok sve ne dobije lijepu tamnocrvenu boju. Poslužiti toplo. Po želji, može se dodati u smjesu za punjenje malo tucane paprike za pikantniji okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....