Pred nama je najluđa noć u godini, a ako idete u goste imate još taman dovoljno vremena da pripremite i počastite prijatelje i obitelj preukusnim keksima napravljenim po tradicionalnoj recepturi. Mi smo inspiraciju ovih blagdana pronašli u Slavoniji gdje blagdansko doba ne može proći bez kolača napravljenih uz dodatak svinjskog sala i masti. Bilo da se želite prisjetiti tih okusa ili ih po prvi puta okusiti, uvjereni smo kako ćete im se, jednom kad zamijesite tijesto i ispečete barem jedan od njih, ubuduće češće vraćati.
Nakon salenjaka, osinjaka i kolombara, Katica Čaklovac is sela Klakar pored Slavonskog Broda pokazuje nam kako pripremiti paprenjake! Iako se uvriježio kao naš jestivi suvenir, paprenjak je puno više od toga, što ste i sami okusili ako ste ga ikad probali. Recept vam ostavljamo u nastavku.
PAPRENJACI
*mjera je šalica od 2,5 dl
Trebat će vam:
1 šalica svinjske masti
1 šalica šećera
2 cijela jaja
1 žumanjak
500 g glatkog brašna
Priprema:
U posudu stavite svinjsku mast, šećer, jaja i žumanjak te umijesite tijesto postupno dodajući brašno.
Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm te drvenim kalupom za paprenjake utisnite oblik i šaru u tijesto.
Režite nožem kolače po vanjskim rubovima, koje je kalup otisnuo, i složite u lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta ili dok im rub ne počne poprimati boju.
Više recepata za slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....