SWEET LAB

Prhki tartleti s bijelom čokoladom, limetom i kokosom po receptu slastičarke Mirjane Špoljar

 Marko Miscevic/Cropix
Količine navedene u receptu bit će dovoljne za 12 mini tartleta ili 1 veliki tart promjera 24 cm

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
150 g maslaca
110 g šećera u prahu
korica 1 limuna
80 g žumanjaka
4 g vanilin šećera

Za kremu:

90 g slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
1 mahuna vanilije
50 g kokosova brašna
korica 1 limete
200 ml tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Hladni maslac narežite na kockice i pjenasto izmiješajte sa šećerom u prahu. Dodajte vanilin šećer, ribanu koricu limuna te žumanjke. Kada se smjesa spoji, lagano umiješajte prosijano brašno. Tijesto izradite do kraja rukama i pazite da ga ne premijesite. Umotajte ga u prianjajuću foliju te ostavite u hladnjaku 20 minuta da se odmori. Tako odmoreno tijesto razvaljajte na debljinu 2-3 mm i njime obložite odabrane kalupe, koje stavite potom u zamrzivač na 30 minuta. Pecite tijesto u kalupima u ugrijanoj pećnici na 175 °C 15 minuta i ohladite. Dok se tijesto peče, pripremite kremu tako što ćete slatko vrhnje, sjemenke mahune vanilije i ribanu koricu limete staviti da zavriju. Kada vrhnje zavrije, maknite sa strane i ostavite 3-4 min da se umiri. Prelijte preko usitnjene bijele čokolade te dodajte brašno od kokosa koje ste prije prepržili na tavi do zlatnožute boje. Miješajte sve dok smjesa ne postane glatka i homogena. Ostavite sa strane da se smjesa prohladi do temperature tijela te lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu te njome punite pečeno tijesto za tartlete, koje potom dekorirajte bobičastim ili nekim drugim voćem.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 04:23