![36129903](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/28/k_36129903_640.jpg)
Za tijesto:
300 g brašna 4 žumanjka 150 g maslaca 50 g šećera 1 vanilin šećer prstohvat soli |
Za nadjev:
250 g šećera (+ dvije žlice za posipanje) 30 g škroba 1 žličica naribane korice limuna 1 žličica naribanog đumbira prstohvat soli 800 g haskapa 1 jaje |
![Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: pita od haskapa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/24/15/Pita2.jpg)
Priprema:
Za tijesto, prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte maslac natrgan na komadiće, prstohvat soli i brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva dijela. Prvu polovicu izvaljajte i njome obložite prethodno protvan promjera ne većeg od 30 cm. Za nadjev, pomiješajte šećer, škrob, koricu limuna, đumbir, haskap i prstohvat soli. Nadjev izlijte na prvo tijesto. Razvaljajte drugi dio tijesta na istu veličinu i njome prekrijte pitu. Izrežite par linija na gornjem tijestu kako bi zrak bolje kolao. Premažite jajetom i pospite šećerom. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Poslužite ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....