Pohane tikvice pravi su ljetni klasik. Ono što nas može odgovoriti od pripreme je neuredna kuhinja nakon kuhanja. Prženje izbjegnite tako što ćete pohane tikvice pripremiti u pećnici. Osim što je ovo mnogo zdravija varijanta, nećete morati čistiti štednjak od masnih mrlja. Tikvice možete izrezati na dugačke šnite, na kolutiće ili na prutiće. Uz pohane tikvice dobro se slaže i tzatziki umak s jogurtom i krastavcima.
Za pohane tikvice trebat će vam:
3 veće tikvice
200 g panko ili običnih krušnih mrvica
100 g parmezana ili drugog tvrdog sira
100 g brašna
2 jaja
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice najprije operite, narežite na željenu veličinu i posolite. Pustite da otpuste vodu pa ih obrišite papirnatim ručnikom. Pećnicu najprije zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva i pripremite tri zdjelice. U jednu stavite krušne mrvice s parmezanom ili drugim sirom po želji, sol i papar. U drugu stavite brašno, a u treću umućena jaja. Tikvice najprije umočite u brašno, zatim u jaja, a zatim u krušne mrvice. Rasporedite ih po papiru za pečenje i poprskajte s malo maslinova ulja. Pecite oko 20 minuta dok ne postanu hrskave i poprime zlatnu boju. Poslužite odmah uz umak po želji.
Za tzatziki umak:
1 krastavac
40 g češnjaka
150 g grčkog jogurta
5 g kopra
40 g maslinova ulja
3 g soli
0,5 g bijelog papra
Krastavac naribajte. Dodajte mu protisnuti češnjak, grčki jogurt, kopar, maslinovo ulje, sol i bijeli papar. Sve dobro pomiješajte i ohladite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....