
Pispalji su jednostavna, ali neodoljiva tradicionalna poslastica koju je s nama podijelila Slavica Šagolj. Ove pržene, mekane krpice tijesta, posute krupnim šećerom, podsjećaju na mirise domaće kuhinje i blagdanskih okupljanja. Iako slične pokladnicama, pispalje možete pržiti i na tavi, što ih čini još lakšima za pripremu. Ako ste ovih pokladnih dana odlučili dati priliku nekoj novoj ili tek jednoj pokladnici - neka to bude ova, vjerujte, nećete požaliti, jer se topi u ustima.
PISPALJI
Trebat će vam:
1000 g glatkog brašna
jedna kocka svježeg kvasca
2 žličice soli
500 ml mlake vode
žličica šećera
ulje za prženje, oko 300 ml
200 g šećera za posipanje
Priprema:
U malo mlake vode stavite kvasac i žličicu šećera te pustite oko 15 - 20 minuta da se kvas zapjeni. Dok se kvas diže, u veću posudu stavite prosijano brašno, ostatak mlake vode i sol te lagano miješajte. Dodajte zapjenjeni kvas te sve zajedno formirajte u tijesto. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga krpom i pustite da se volumen udvostruči. Nakon pola sata tijesto trebate premijesiti, razvaljati valjkom za tijesto na 1 cm debljine. Nožem ili valjkom za tijesto formirajte male krpice u obliku romba ili malog pravokutnika. Složite ih na podlogu, prekrijte krpom i pustite da se udvostruče. Nakon pola sata ih pržite. Za razliku od sličnih pokladnih delicija, pispalje nije nužno pržiti u dubokoj masnoći, možete i na tavi. Na zagrijano ulje stavite dignuto tijesto, kad porumeni s obje strane izvadite ga i odmah pospite krupnim šećerom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....