Baka Nada Romić ozbiljna je kuharica, godinama je radila u kuhinji kutinske Petrokemije koja je svakodnevno hranila tisuću zaposlenih. Iako je i njezin pijani šaran jednostavno jelo, dobili smo precizan recept. Tako je i bolje jer veći su izgledi da ćemo doma pripremiti pijanog, a ne šarana na rašljama.
Šarana od dva kilograma treba očistiti i otvoriti po leđima, kao i onog za rašlje. Potom ga nasoliti iznutra i staviti na zagrijanu tepsiju podlivenu uljem u pećnicu na 180 stupnjeva. Napravi se preljev od suncokretova ulja, škrleta, soli i crvene paprike kojim se šaran za vrijeme pečenja povremeno zalijeva. Peče se otprilike 30 minuta.
Rezultat je, uvjerili smo se svojevremeno i sami, šaran koji na prvu izgleda dosta zapečen, no meso mu je iznenađujuće sočno, baš nimalo suho. I jako ukusno, bez ikakvih negativnih okusa. Recept donosimo u nastavku.
CIJELU PRIČU O ŠARANU PROČITAJTE OVDJE.
Trebat će vam:
šaran od cca 2 kg
8 - 10dkg soli
3 dl suncokretovog ulja
slatka crvena paprika
2 dl bijelog vina (škrlet)
KORAK 1.
Šarana očistite i razrežite po leđima.
KORAK 2.
Iznutra ga posolite i stavite na zagrijanu tepsiju podlivenu uljem u pećnicu na 180°C.
KORAK 3.
Napravite preljev od ulja, vina, soli i crvene paprike.
KORAK 4.
Za vrijeme pečenja povremeno podlijte šarana.
KORAK 5.
Pecite otprilike 30 minuta.