KUHAJ KAO CHEF

Petra Jelenić podijelila recept za uvećano izdanje omiljenih keksa: "Ovi moji su Husarčine"

 Petra&mak Facebook/
Slastičarka nas je još jednom osvojila jednostavnim receptom za prhke kekse s pekmezom

Na sjajne recepte iz kuhinje slastičarke Petre Jelenić već smo toliko navikli da pri svakoj kućnoj pripremi slastica upute najprije tražimo na njezinoj Facebook stranici i Instagram profilu. Iako je izrada slastica uglavnom rezervirana za vikend, u dnevnom pregledu društvenih mreža pogled nam je ovih dana zastao na posljednjem receptu koji je slastičarka podijelila sa svojim pratiteljima. Svima poznati, a mnogima omiljeni keksi u njezinoj varijanti sadrže nekoliko neuobičajenih sastojaka i izgledaju nevjerojatno primamljivo. Možda je zbog uvećanog izdanja, možda zbog domaćeg pekmeza i hrskavih badema ili sitnih točkica maka, a možda zbog urednog izgleda, ali ovaj smo recept instantno spremili i na pripremu se bacamo već ovih dana.

"Husari. Ovi moji su Husarčine. Nekad stvarno “zabrijem” na velike kekse. Ovi miceki su po 60 g tijesta + pekmez od jagodica. Bez maka u zrnu bi bilo dosadno. Pa malo badema, nek se nađe. Za ekstra prhkost malo finog kukuruznog brašna (tzv. mais fioretto) u zamjes. Pa limuna. Vanilije. Soli. Uglavnom, nestali su brzinom munje. Iduću turu radim po 100 g svaki. Šalicom za espreso da radim udubinu, bogamu, palci će mi biti premali", napisala je Petra u svojoj objavi.

Recept u nastavku prenosimo u cijelosti, a za više informacija svakako svratite na Petrinu Facebook stranicu i Instagram profil.

Za tijesto će vam trebati:

420 g glatkog brašna

100 g finog kukuruznog brašna

130 g fino mljevenih badema

30 g maka u zrnu

320 g maslaca sobne temperature

4 žumanjka

Srž 1 mahune vanilije

150 g smeđeg šećera u prahu

8 g soli

Korica 2 limuna

Za premaz:

100 g slatkog vrhnja, 1 jaje, 2 žumanjka i mrvu soli izblendati štapnim mikserom

Priprema:

Od svih sastojaka za tijesto umijesiti tijesto i odmah oblikovati kuglice željene veličine. Ja najčešće radim malene, od 15-ak grama. No zaželjela sam se finog prhkog tijesta s puuuuno pekmeza.... Kuglice (ili kugletine) složiti na pleh s nešto razmaka, malo spljoštiti pa napraviti udubine koje ćemo kasnije puniti pekmezom. Staviti u frižider da se dobro stisnu. Stisnute po rubu premazati premazom od jaja i vrhnja pa na premaz utisnuti badem listiće. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160 C. Peći oko 10 minuta- ovisi o veličini keksa. Pečene izvaditi iz peći i malo stisnuti sredinu (u pečenju će se malo napuhnuti pa moramo napraviti mjesta za pekmez). Tada u još vruće kekse špricati vrećicom pekmez po želji - ja sam stavila friški od jagode - pa vratiti u pećnicu na dvije minute, samo da se pekmez malo otopi i dobije koricu. Tada izvaditi iz pećnice i ostaviti vani da se ohlade i pekmez da se osuši. Najbolje preko noći. Ako izdrže...

image
Petra&mak Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 20:37