Sastojci za pate:
100 g pačje jetre
30 g maslaca
3 g himalajske soli
½ žličice svježe mljevenog papra
½ žličice mljevenog češnjaka
5 ml konjaka
5 ml prošeka
1 žličica mix sušenih začina (mažuran, timijan, ružmarin)
10 g maslaca
5 g glatkog brašna
20 ml vrhnja za šlag
1 kom jaja
Priprema paštete:
Očišćenu i izvaganu jetru stavite u blender zajedno s maslacem, soli, suhim začinima, konjakom i prošekom te razradite dok ne dobijete sjedinjenu masu. U tavicu stavite 10 g maslaca zajedno s brašnom i vrhnjem za šlag te zagrijavajte dok ne dobijete homogenu masu. Zatim ubacite tu masu u jetru i blendajte da se sjedini te na kraju ubacite jaje da se sve lijepo poveže. Masu možete staviti u kalup kakav god poželite, ali najbolje bi bilo nešto poput keramičkih posudica za creme brulée. Napunite tako da ostane pola centimetra slobodno do vrha. Posložite u duboki lim, u lim ulijte vodu koja je zagrijana do 90 stupnjeva te stavite u pećnicu koja je namještena na 100 stupnjeva da se peče 20 minuta. Kada završi izvadite iz lima s vodom, pripremite malo otopljenog pročišćenog maslaca (ghee) i dodajte po vrhu patea da se prekrije sva površina te tako sačuva pate od oksidacije.
Za chutney od jabuke i kruške trebat će vam:
1 kom jabuka
1 kom kruška
1 mala glavica luka
5 ml jabučnog octa
5 ml prošeka
20 g maslac
Sol
Papar
Lovor
Priprema:
Luk očistite i nasjeckajte na sitne kockice te stavite dinstati na malo ulja s jednim listom lovora. Jabuku i krušku ogulite, narežite na kockice i dodajte luku taman kada se prodinstao kojih 4-5 minuta. Odmah nakon jabuka i krušaka stavite sve ostalo i kuhajte dok tekućina ne ispari. Kada skoro sva tekućina ispari te ostane teksture sirupa maknite s vatre i stavite na papir za pečenje s kontaktom na chutney da više ne isparava tekućina. Pustite tako da se ohladi pa prebacite u staklenku te spremite u frižider.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....