Obožavat ćete ih

Ovo su najmekše buhtle s čokoladom koje smo ikad napravili! Srećom, zapisali smo recept

Ne volim previše hvaliti samu sebe, ali za ove buhtle s bučom i čokoladom dala bih si nagradu

Kada bi Yotam Ottolenghi, inače poznati chef i autor brojnih kuharica, bio iz Međimurja, sigurno bi napravio takve buhtlice, zaključila sam kada sam ih napokon isprobala. Na to me potaknulo i to što sam inspiraciju za recept pronašla upravo kod slavnog kuhara, jer sam za jedno nedavno druženje radila takve buhtle, samo s drugim sastojcima, iz njegove pretposljednje kuharice. Toliko su bile meke, mirisne i aromatične, da sam odmah u glavi počela razmišljati kako da dio njegovih sastojaka zamijenim onima meni bližima, i došla do ovog recepta.

image
Lidija Lončarić

Dakle, ove buhtle toliko su mekane da, jednom kada ih ispečete (a molim vas, ispecite ih), nećete vjerovati da ste zaista svojim rukama uspjeli napraviti takvo čudo. U svojoj varijanti koristila sam brašno od bučinih sjemenki, ali ako vam ono nije pri ruci, cijelo tijesto možete napraviti i samo od klasičnog bijelog brašna. Ono što svakako ne bih preskočila, jest aromatičan premaz od meda i posip od bučinih sjemenki, koji ovom pecivu daje još jedan dodatni sloj okusa i tekstura, i čini ih još posebnijima. Na kraju, sve što još želim reći jest to da mi je ovo jedno od omiljenih peciva koja sam ikad napravila, a napravila sam ih zaista puno. Dakle, isprobajte, nećete požaliti.

image
Lidija Lončarić

MEKE BUHTLE S BUČOM

Trebat će vam:
300 g bijelog glatkog brašna
30 g bučinog brašna
100 g pirea od bundeve (pečena bundeva koju ste izblendali, možete je peći i u fritezi na vrući zrak)
50 g šećera
1 jaje
1 vrećica instant kvasca
prstohvat soli
korica jedne naranče
1 žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
80 ml mlijeka
30 g maslaca
1 jaje za premazivanje
100 g tamne čokolade

Za posip:
1 šaka bučinih sjemenki
½ žličice maslaca
dva prstohvata soli

Za premaz:
sok pola naranče
1 žlica meda

Priprema:

U veću posudu stavite prosijana brašna, u sredini napravite udubinu pa dodajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Lagano promiješajte i pustite da se zapjeni. Dodajte zatim umućeno jaje, pire od buče, sol, cimet, koricu naranče, i od svih sastojaka umijesite glatko, meko tijesto. Mijesite barem 10 minuta, dok ne dobijete lijepu kuglu. Pred kraj ubacite čokoladu koju ste nasjeckali na komadiće. Prekrijte i pustite da se diže sat vremena. Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na jednake dijelove i oblikujte kuglice. U posudu za pečenje koju ste premazali maslacem slažite kuglice s malim razmakom. Prekrijte i dižite još 20 do 30 minuta. Nakon toga, pecite na 200 stupnjeva 10 minuta, a zatim na 180 stupnjeva još 15 minuta. Dok se buhtlice peku, na tavi otopite maslac i dodajte usitnjene bučine sjemenke i sol. Uz povremeno miješanje, pecite dok ne zamiriše i lijepo se tostira. Maknite s vatre. U drugoj posudici pomiješajte sok pola naranče i med. Kada su peciva gotova, još vruća premažite preljevom, pospite sjemenkama i ponovno pokapajte preljevom. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 08:06