Peci bolje

Ovo je najjednostavniji domaći kruh koji možete napraviti, a ne trebate ga ni mijesiti

U ovaj recept idu samo brašno, kvasac, sol i voda, a idealan je kako za pekare početnike tako i za one koji već imaju iskustva s pečenjem tijesta, kruha i peciva

Premda u posljednje vrijeme pomalo vlada i zaluđenost izradom sourdough kruha i peciva, svi mi - ako ćemo biti potpuno iskreni - ponekad posegnemo za jednostavnijim rješenjima. Uostalom, kako ste mogli već čitati i na našem portalu, nije baš da svi imamo ruku za kiselo tijesto... A nerijetko, možda ste i sami iskusili, nam ni ne uspije onako kako smo priželjkivali i ranije iskusili. Ako vas to pomalo već deprimira, jer se svi hvale kako peku svoj kruh, ne dajte se obeshrabriti! Uvijek možete dati priliku i našim receptima, jer su provjereni, a uz samo malo volje, truda i prakse, sigurno će i vama ispasti onako kako bi trebali. Međutim, ako je kiselo tijesto kod vas ispucalo sve kredite, i za to ima rješenje - pronašli smo krajnje jednostavan recept sa suhim kvascem koji uspijeva baš svaki put, a ne morate ga čak ni mijesiti.

image
Unsplash

Čitajući gore spomenuti tekst o našim iskustvima u izradi kiselog kvasca i sourdough kruha, jedna se naša poznanica, inače vrlo sposobna i upućena kuharica, osvrnula na recept koji je svojevremeno pronašla u bespućima interneta te oduševljeno konstatirala kako ona, otkako ga je isprobala, kruh niti je kupila, niti je pomislila da bi ikad više prošla torturu zvanu "sourdough". U recept za domaći kruh, koji eto već mjesecima peče barem tri puta na tjedan, idu samo brašno, kvasac, sol i voda, a idealan je kako za pekare početnike tako i za one koji već imaju iskustva s pečenjem tijesta, kruha i peciva.

"Najbolje od svega, ovaj će domaći kruh također imati rupe kao da je riječ o kruhu od kiselog tijesta", ohrabruje nas. Malo nas je, doduše, zeznula jer nam nije dala točne omjere sastojaka, ali kaže kako kod ovog recepta "odokativna metoda" u potpunosti ima smisla. Dodaje, na oko pola kilograma brašna, bit će dovoljne 2 šalice vode i 1i½ žličica soli te jedna vrećica instant kvasca.

image
Unsplash

Prvi korak je pomiješati brašno, sol i kvasac, pa dodati toplu vodu i izmiješati. Tijesto, savjetuje, treba biti mokro, ljepljivo i zapravo neuredno. Tako pripremljeno tijesto ostavite na toplom da se diže 2, 3 sata. Tijesto će se udvostručiti i postati pjenasto uslijed reakcije kvasca, a što je manje brašna, tijesto će biti vlažnije, ali će imati i ljepše mjehure zraka te ćete dobiti prozračniji i ukusniji kruh.

Pećnicu zagrijte na 250 ºC i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći kruh.

image
Unsplash

Drugi korak je pobrašniti radnu površinu na koju ćete kuhačom ili špatulom prebaciti tijesto iz zdjele. Pobrašnite potom i tijesto, pa pekarskom špatulom presavijte sva četiri kraja tijesta prema sredini. Sad privucite tijestu masni papir (papir za pečenje) i pogurajte štrucu kao da je rolate na njega te štrucu oblikujte po želji. Spojeni krajevi kruha trebaju sad biti položeni na papir za pečenje, a glatka strana kruha treba gledati prema gore.

Treći korak je smjestiti papir za pečenje zajedno s tijestom u zagrijani lim za pečenje ili posudu od lijevanog željeza, poklopiti i peći na temperaturi od 250 ºC oko 30 minuta.

image
Unsplash

Četvrti korak je otvoriti lonac i peći otklopljeno još oko 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu koru.

Peti korak je kruh izvaditi iz posude, skinuti s papira za pečenje i ostaviti da se 10-ak minuta odmori prije nego što ga narežemo.

U nastavku možete i sami pogledati kako se radi.

SAVJET VIŠE!

Naravno da i ovaj kruh možete raditi s bijelim ili s integralnim brašnom, možete mu također dodati i sjemenke, orašaste plodove, suho voće ili masline, no budite pažljivi s omjerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 11:12