"Ovaj slatki kruh za mene još od djetinjstva predstavlja Božić. U našoj obitelji oduvijek se u ovo doba uživa u ovakvim slasticama, i to pamtim kroz cijeli život. Ima zimskih, aromatičnih dodataka, agruma i slatkog sušenog voća, a po želji, može se dodati i marcipan. U varijanti koju radim za našu slastičarnicu dodat ću i pire od jabuka. Jako me veseli ovo doba i jedva čekam raditi slastice za slastičarnicu, ali i za svoje doma. Uvijek je to nekakva kombinacija modernih i tradicionalnih kolača", rekla nam je Antonia Drezga dok je za nas pripremala ovaj sočan, slatki božićni kruh.
Sastojci za 4 komada:
400 g šećera
480 g glatkog brašna
24 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera
5 g soli
1 žličica cimeta
naribana korica dvije naranče
naribana korica jednog limuna
100 g sjeckanih badema
200 g miješanog suhog voća
240 ml svježe cijeđenog soka naranče
sok od pola limuna
245 g jogurta
160 ml kokosova ulja
2 jaja
2 velike žlice ruma plus za namakanje suhog voća
Priprema:
U posudi za miksanje sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, vanilin šećer, sol, koricu naranče i limuna, sjeckane bademe te mješavinu suhog voća koju ste prethodno barem pola sata namakali u rumu. U drugoj posudi sjedinite svježe cijeđeni sok naranče i limuna, jogurt, jaja, rum i na kraju rastopljeno kokosovo ulje. Mikserom na najmanjoj brzini miješajte mješavinu suhih sastojaka te laganim mlazom dodajte mješavinu vlažnih sastojaka. Dobivenu smjesu stavite u kalupe koje ste prethodno premazali maslacem. Dekorirajte listićima badema te pecite na 180 stupnjeva, 50 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....