Što sam starija, to sve više cijenim dobar jestivi poklon. Sitnica poput čarapa i okvira za slike ionako već imam dovoljno, a dobre hrane, zna se, nikad ne može biti previše. Zato sam se ovog prosinca opasno bacila na proučavanje namirnica iz smočnice i odlučila od svega što skupim napraviti nekoliko varijanti slatkiša. Simpatično ću ih upakirati i podijeliti prijateljima koje volim, zaključila sam. Prve su na red došle ove pločice s podlogom od keksa, lješnjaka i bijele čokolade, prelivene tamnom čokoladom i posipane krupnom soli. Iako već i sam popis sastojaka govori kako je u pitanju vjerojatno najbolji slatkiš ikad, morat ću vas dodatno iznenaditi i reći kako je priprema izrazito jednostavna i pomoći mogu čak i oni najmlađi. Osim toga, ako ne volite bijelu čokoladu, vrlo je lako možete zamijeniti tamnom pa napraviti malo ozbiljniju poslasticu u kojoj se uživa u posebnim, blaženim trenucima u danu, uz šalicu kave ili čaja nakon napornog radnog dana ili prije svima mrskog pospremanja stola nakon ručka.
Čak vam ni za pakiranje neće trebati neki poseban pribor. Dovoljni su samo komadić papira za pečenje koji ste pretvorili u loptu pa ponovno rastvorili, za rustikalniji izgled, te grančica bora ili crvena vrpca. I znate što? Ovakav poklon pravi će prijatelji vjerojatno cijeniti više od kupovne čokolade, a vama će sama priprema oduzeti manje vremena nego spremanje i odlazak do supermarketa. Dvostruka pobjeda!
Za otprilike 8 komada trebat će vam:
100 g lješnjaka
100 g mljevenih keksa
50 g šećera
3 žlice vode
1 žličica ekstrakta vanilije
75 g maslaca
100 g bijele ili tamne čokolade
Sol
100 g tamne čokolade za preljev
Priprema:
Lješnjake najprije tostirajte u pećnici ili na tavi pa ih očistite. U lončiću pomiješajte vodu i šećer te kuhajte dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete sirup. Kekse usitnite u sjeckalici. Isto napravite i s lješnjacima. Pomiješajte ih i dodajte im ohlađeni šećerni sirup, malo ekstrakta vanilije i soli te otopljeni maslac. Dobro pomiješajte i utisnite u plastičnu posudu ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak i pustite da odstoji najmanje pola do sat vremena. Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj. Prelijte je preko smjese i vratite u hladnjak. Kad se malo stisne, pospite krupnom soli. Vratite u hladnjak dok se u potpunosti ne stisne, najbolje na nekoliko sati. Narežite i poslužite ili umotajte u male paketiće i poklonite dragim ljudima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....