UMBRIJSKA PAŠTETA

Ovakvu paštetu od pilećih jetrica još niste probali, recept smo dobili u poznatom splitskom restoranu

 Ante Cizmic /Cropix
Ovaj recept s nama je podijelila talentirana Ivana Gamulin iz splitskog restorana Villa Spiza

Trebat će vam:

oko pola kilograma pilećih jetrica

1 veliki luk

korijen peršina, pola korijena paštrnjaka, 2 velike mrkve

5-6 režnjeva češnjaka

5-6 bobica smriče/kleka

1 čajna žličica mediteranskih začina - majčina dušica, mravinac, vrijesak…

100 g pancete/pršuta

150 ml crnog vina

50 ml prošeka

3-4 fetice limuna

maslinovo ulje

sol, papar

Priprema:

U kipućoj vodi na brzinu blanširati jetrica (oko 30 sekundi) i izvaditi te maknuti tamnocrvene žile odnosno aortu. Luk narezati na polumjesece, povrće na kolutiće, a češnjak na ploškice. Staviti šufigati luk; kada malo omekša, dodati povrće te pirjati oko 10 minuta. Dodati češnjak, jetrica, začine te podliti vinom i prošekom. Prema potrebi, posoliti i popapriti, pokriti pancetom i feticama limuna. Neka lagano krčka dok se ne reducira na ¾ odnosno dok se ne dobije gusti šug. U blenderu sve izmiksati u paštetu i, prema potrebi, uskladiti okuse. Ohladiti i poslužiti uz tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 20:00