Uoči blagdana, kada smo za naš portal snimali slatki videospecijal, u svojem nas je domu ugostila Tanja Varda, inače vlasnica popularne zalogajnice Gladni Vuk na zagrebačkoj Trešnjevci. I premda su tema bili božićni keksi, a njezinim se stanom širio zamamni miris đumbira, meda i čokolade, koje nam je pripremila njezina kći Melani, vlasnica mnogima omiljene slastičarnice Meli, svu nam je pozornost otela kućica od medenjaka postavljena na stol dnevne sobe.
Napravila ju je, kao i toliko godina prije, Tanja, i to od tijesta za medenjake (Trebat će vam: 700 g brašna, 4 jaja, 150 g meda, 60 g margarina, 1 praška za pecivo, 1 male vrećice sode bikarbone, 250 g šećera i začina za medenjake). Prozori i vrata su joj od želatine u listićima, ukrase i ljepilo za stranice kućice su od smjese bjelanjka, šećera u prahu i nekoliko kapi octa, koje valja izraditi mikserom toliko gusto da ne curi sa žlice, a krov je od čokoladnih jastučića.
Vrlo je važno, otkrila nam je, da tijesto bude dobro rashlađeno u svakoj fazi - i kad se reže i prije pečenja.
Stranice kuće valjaju se na 4 mm i peku 12 do 15 minuta (dok rubovi ne poprime zlatnu boju) na 180 ºC.
Drugi je trik da ih ostavite na hladnom i suhom te obavezno na ravnoj površini da se ohlade tijekom noći. Želite li je ukrasiti da izgleda kao iz bajke, premažite postolje bjelanjkom i po njemu posipajte kokosovo brašno ili kokos u listićima te dodajte ukrasne detalje.
Na kraju, samo se potrudite ne pojesti je odmah, jer ako vam upali, ta ista kućica može i dogodine krasiti vaš dom.
Više dobrih recepata i ideja za blagdanska jela i slastice, ali i za one "obične" dane, potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....