Vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba u novom broju magazina Dobre hrane uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Nakon što smo vam otkrili linguine cacio e pepe po receptu Ane Uremović Longobardi i Pasqualea Longobardija, donosimo vam recept za još jedno Talijanima vrlo drago jelo s tjesteninom. Riječ je o spaghettima aglio, olio e peperoncino, karakterističnima za napuljsku cucinu poveru. I ovo je jelo brzo gotovo, ne zahtjeva egzotične i nedostupne namirnice, a okusima mami za porciju više. Evo kako ga napraviti bez greške.
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Trebat će vam:
540 g spaghetta
3 režnja češnjaka
8 žlica maslinova ulja
1 žlica mljevenog peperoncina
3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica krušnih mrvica
Priprema:
Stavite kuhati spaghette u posoljenoj kipućoj vodi. Svakako izaberite one bolje kvalitete. Kuhajte ih al dente, dakle uvijek pogledajte što piše na pakiranju, koja je preporuka vremena kuhanja.
Za to vrijeme češnjak očistite i zatim ga usitnite. Popržite ga na maslinovu ulju, ali pazite da ne izgori - ne smije promijeniti boju. Dodajte peperoncino i peršin. Podlijte škrobnom vodom u kojoj se kuha tjestenina.
Kad je tjestenina kuhana, stavite je u tavu s češnjakom i peperoncinom, dobro promiješajte, još malo podlijte i polako miješajte dok se voda ne reducira i ne postane kremasto.
Tik prije serviranja stavite krušne mrvice kako bi se ulje i svi sastojci lijepo priljubili na tjesteninu.
DOBRO JE ZNATI
Aglio e olio dolazi nam iz regije Campania. Tradicionalno je to jelo koje se kuha u cijeloj Italiji, ali je dio tradicije napuljske "siromašne kuhinje", odnosno cucina povera. Pojednostavljena je to verzija spaghetta s vongolama. Zanimljivo je dodati da su napuljski seljaci u prošlosti znali umjesto školjki u tjesteninu dodati kamenčiće iz mora kako bi postigli željeni okus.
Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....