Baš slasno

Ovaj klasik talijanske kuhinje tek rijetki pripremaju, a obožavat ćete ga ako volite Parmigianu

 Noirchocolate/Getty Images/istockphoto
Priprema ovog jela je daleko jednostavnija nego što je za Parmigianu di melanzane, a okusi su jednako bogati i primamljivi

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Porcije: 4

PASTA ALLA NORMA

Trebat će vam:
400 g tjestenine
2 srednje velika patlidžana
400 g pelata
Ž2 češnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica sušenog origana
100 g ricotta sira ili parmezana
svježi bosiljak, za posluživanje
sol i papar, po ukusu

Priprema:

Operite patlidžane i narežite ih na ploške. Posolite ih i ostavite da odstoje 15 minuta kako bi ispustili gorčinu. Isperite ih i posušite papirnatim ubrusom. U tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja i popržite patlidžane dok ne postanu zlatno-smeđi i mekani. Izvadite ih na tanjur i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte preostale dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte protisnuti češnjak i pržite dok ne zamiriši, oko jednu minutu. Dodajte pelate, malo ih zgnječite vilicom i začinite solju, paprom i origanom. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne. Umiješajte pržene patlidžane u umak i lagano promiješajte. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite je, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Dodajte tjesteninu u tavu s umakom. Po potrebi dolijte malo sačuvane vode kako bi umak bio sočniji. Poslužite tjesteninu vruću, posutu naribanom ricotta salatom i svježim listićima bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2025 08:42