KREMASTO I UKUSNO

Ovaj francuski klasik je odličan i topao i hladan: Danas pripremite quiche lorraine sa slaninom i sirom

 Margouillatphotos/Getty Images
Quiche poslužite svježe pečen uz svježu ili kiselu salatu, a ostaci će biti odlični i hladni idućeg dana
Quiche poslužite svježe pečen uz svježu ili kiselu salatu, a ostaci će biti odlični i hladni idućeg dana

Quiche Lorraine je slana pita od prhkog tjedna i kremastog nadjeva od jaja, vrhnja te slanine i sira. Umjesto slanine možete koristiti i šunku.

Quiche lorraine

Sastojci:
Za nadjev

300 g dimljene slanine
150 g ribanog sira (primjerice, gouda)
2 jaja
100 ml vrhnja
maslinovo ulje
morska sol
svježe mljeveni papar
Za tijesto
250 g brašna
70 g maslaca
55 g svinjske masti
2 žumanjka
2 žlice hladne vode

Priprema:
Staviti brašno u zdjelu pa dodati maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesiti rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istući dva žumanjka pa ih dodati u smjesu. Umijesiti kuglu od tijesta. Zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljati pa pokriti njime dno i rubove posude za pečenje. U tavi zagrijati malo maslinova ulja i prepržiti nasjeckanu slaninu, oko pet minuta. Sir naribati. U zdjeli istući jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu, pa dodajte slaninu i naribani sir. Izliti na tijesto i staviti peći 35 minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 stupnjeva pa peći još 10 minuta. Poslužiti toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 08:42