Quiche Lorraine je slana pita od prhkog tjedna i kremastog nadjeva od jaja, vrhnja te slanine i sira. Umjesto slanine možete koristiti i šunku.
Quiche lorraine
Sastojci:
Za nadjev
300 g dimljene slanine
150 g ribanog sira (primjerice, gouda)
2 jaja
100 ml vrhnja
maslinovo ulje
morska sol
svježe mljeveni papar
Za tijesto
250 g brašna
70 g maslaca
55 g svinjske masti
2 žumanjka
2 žlice hladne vode
Priprema:
Staviti brašno u zdjelu pa dodati maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesiti rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istući dva žumanjka pa ih dodati u smjesu. Umijesiti kuglu od tijesta. Zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljati pa pokriti njime dno i rubove posude za pečenje. U tavi zagrijati malo maslinova ulja i prepržiti nasjeckanu slaninu, oko pet minuta. Sir naribati. U zdjeli istući jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu, pa dodajte slaninu i naribani sir. Izliti na tijesto i staviti peći 35 minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 stupnjeva pa peći još 10 minuta. Poslužiti toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....