RUČAK PONEDJELJKOM

Ova tjestenina s limunom jedno je od jednostavnijih jela koje možete napraviti za ručak usred tjedna

 Leonhard Kraisser/Getty Images/istockphoto
Limun, pinjoli i parmezan više su nego dobra kombinacija kada želite napraviti nešto brzo, ukusno i zasitno

Trebat će vam:

šaka pinjola

prstohvat soli

450 g tjestenine

6 žlica maslaca

2 režnja češnjaka

1 žlica naribane limunove korice

sok dva limuna

240 ml gustog vrhnja

360 ml vode od kuhanja tjestenine

70 g ribanog parmezana

sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Zagrijte manju tavu na srednje jakoj vatri, dodajte pinjole i pecite ih uz stalno miješanje dok ne postanu tostirani. Žlicom prebacite pinjole na tanjur i pospite solju. Stavite na stranu. Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu. Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, često miješajući, ali jednu minutu kraće nego za al dente. Odvojite 360 ml vode od kuhanja tjestenine. Dok se tjestenina kuha, u drugom loncu otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte usitnjeni češnjak i pecite oko 30 sekundi dok ne zamiriše. Umiješajte limunovu koricu, limunov sok i vrhnje te miješajte dok se ne emulgira. Pustite da se ohladi na laganoj vatri, često miješajući. Dodajte pola šalice vode za tjesteninu u umak i miješajte dok ne postane gladak i malo se ne zgusne. Pomiješajte ocijeđenu tjesteninu s umakom i dodajte naribani parmezan, pa miješajte dok se ne otopi. Ako je umak pregust, dodajte još malo vode od kuhanja tjestenine dok ne postane ujednačen i kremast. Kušajte i ako je potrebno, dodajte sol. Rasporedite tjesteninu u četiri posude i na vrh stavite pržene pinjole, pospite s još parmezana i svježe mljevenim paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 02:02