Jednostavno najbolji

Ova slastica je točno ono na što pomislite kada vam napamet padne jesenski biskvit kolač

Klasik koji uvijek dobro dođe kada se zaželim jednostavnog, toplog biskvita, a u zdjeli s voćem nema ničeg osim jabuka

Prvotni plan za ovotjedni "Za pod zub" bio mi je napraviti super cimetastu, meku babku, ali kišni dan odnekud mi je donio slatki miris biskvit kolača s jabukama i cimetom, i povratka više nije bilo. Otvorila sam hladnjak, provjerila što sve trenutačno imam i bez čega mogu, tako da uopće ne trebam izlaziti iz pidžame i na kišu, te umutila ovaj sočan, mekan biskvit s jabukama i puno cimeta. Kad kažem puno, moram priznati da mi je u posudu slučajno upalo pola teglice cimeta i tijekom pripreme odradila sam pravu malu akciju spašavanja kolača.

image
Lidija Lončarić

Na kraju je, kao i uvijek, apsolutnom improvizacijom dobiven najbolji rezultat i gotovo pola ove poslastice pojela sam dok je još bila topla. Baš je stvorena za grickanje uz kavu ili čaj, dok sjedite na kauču i gledate novu sezonu nekog napetog true crime dokumentarca. Ili štogod drugo po vašoj želji, bitno je samo da je u barem jednoj ruci topli, slatki kolač. Za balans.

image
Lidija Lončarić

DOBAR JESENSKI BISKVIT

Trebat će vam:
100 g pirova brašna (može i obično bijelo)
2 jaja
150 ml kefira
1 žličica cimeta
2 male domaće jabuke (ili jedna veća)
60 g smeđeg šećera
2 žlice otopljenog maslaca

Za posip:
3 žlice zobenih pahuljica
1 žlica brašna
1 žlica smeđeg šećera
2 žlice maslaca

Za preljev:
3 žlice kefira ili jogurta
1 žličica meda ili šećera u prahu
1 žlica limunova soka

Priprema:

Najprije razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa istucite bjelanjke. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, kefirom, malo soli, cimetom i otopljenim maslacem. Dodajte brašno i pomiješajte. Prema potrebi možete dodati i malo mlijeka, trebate dobiti smjesu malo gušću od one za palačinke. Dodajte i na tanke ploške narezane jabuke, pa još jednom promiješajte. Dodajte snijeg od bjelanjaka i umiješajte laganim pokretima. Prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pospite mješavinom zobenih pahuljica, brašna, šećera i maslaca. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih 10 minuta pa još 10 do 15 na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Prije posluživanja komade kolača poprskajte s malo preljeva ili poslužite bez njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 08:02