ZA POD ZUB

Ova razlistana dizana peciva jednostavnija su nego što izgledaju i ukusna ostaju čak dva dana

Kada vam se jedu kroasani, a nedjelja je ili vam se jednostavno ne izlazi iz stana, ovo je najbliže i najbrže što možete pripremiti kod kuće

Nema mi dražeg nego kad se na hladan zimski dan stanom proširi miris svježe pečenog kruha ili peciva. Uglavnom je to kruh od kiselog tijesta, čija priprema traje tri dana, pa sam u trenutku pečenja posebno uzbuđena, ali ponekad se zalomi da napravim i neko dobro pecivo s klasičnim suhim kvascem i jedva čekam da bude gotovo. To se dogodilo i s ovim razlistanim pecivima s češnjakom, parmezanom i peršinom, koja su toliko mirisna, meka iznutra, maslačasta i hrskava izvana da ne možete ne jedva čekati da ih izvadite iz pećnice.

image
Lidija Lončarić/

Najbolje je od svega što su jednostavnija za pripremu nego što se na prvi pogled to može činiti i bit će najbliže lisnatim pecivima kada se usred nedjelje ili na dan kada se bojkotiraju supermarketi zaželite finog toplog tijesta. Naravno, napraviti ih možete i slatke, samo maslac s češnjakom zamijenite običnim maslacem, režite ih na dulje prutiće pa ih punite džemom od marelice ili kockicama čokolade i lagano zarolajte. Kako god okrenete i što god izaberete, s kombinacijom dizanog tijesta i maslaca ne možete pogriješiti.

image
Lidija Lončarić/

DIZANI LISTIĆI S ČEŠNJAKOM I SIROM

Trebat će vam:

350 g glatkog brašna

230-250 g mlijeka (sve važite na vagi)

5 g suhog kvasca

30 ml suncokretova ulja

2 žličice soli

80 - 100 g maslaca

3-4 režnja češnjaka

50 g parmezana ili drugog sira po želji (u listićima ili sitno ribanog)

1 šaka svježeg peršina

1 jaje za premazivanje

sol za posipanje i sjemenke po želji

Priprema:

Pomiješajte glatko brašno, toplo mlijeko (dodajte najprije 230 g pa, ako je potrebno još), kvasac i suncokretovo ulje. Povežite sve sastojke pa dodajte i sol i umijesite tijesto. Pustite da se diže na toplom sat vremena. Za to vrijeme otopite maslac i dodajte protisnuti češnjak. Otapajte ga laganoj vatri. Kada je gotovo, prebacite u posudu i spremite u hladnjak. Sir naribajte, ako je potrebno, a peršin nasjeckajte. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na jednake kugle (trebali biste ih dobiti šest od otprilike 100 grama). Pustite da odmore desetak minuta, a zatim ih razvaljajte na tanko. Svaki komad tijesta premažite maslacem s češnjakom, pospite sirom i peršinom, na njega slažite drugi i ponavljajte postupak dok ne dođete do posljednjeg komada tijesta koji treba ostati čist s gornje strane. Narežite tijesto na jednake komade i pustite da se diže još 20 minuta, dok se pećnica grije. Premažite jajetom, posipajte solju i sjemenkama po želji pa pecite 10 minuta na 220 Celzijevih stupnjeva i još 15 na 200 ili dok peciva ne poprime lijepo boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2025 09:34