Kremasti desert s dodatkom omiljenog sezonskog voća priprema se nevjerojatno jednostavno i vrlo je vjerojatno to jedan od razloga zašto ga Englezi toliko vole. Glavni sastojci su sezonsko voće po želji, krema od žumanjaka, slatko tučeno vrhnje i šećer i upravo je fruit fool, kako ga nazivaju, idealna poslastica za vrijeme sve toplijih dana. Česte su i varijante ove slastice bez kreme od žumanjaka pa, ako vam ona predstavlja problem, vrlo je lako možete preskočiti. Naravno, u tom će slučaju desert biti daleko jednostavniji, no u spoju s dodacima poput biskvita ili podloge od keksa, sasvim dovoljan za zasladiti se na sunčan ljetni dan.
Dobro je spomenuti i, iako je u pitanju engleski desert, ime fool zapravo je dobio po francuskoj riječi fouler koja znači pritisnuti ili gnječiti i odnosi se na usitnjeno voće koje se u ovom slučaju miješa s gustom kremom.
Kako se priprema?
Kako bi iz voća izvukli ono najbolje, birajte sezonske plodove. Dobar odabir u ovo doba godine bit će jagode, maline i marelice, a zaigrati se možete i s rabarbarom. Ako je potrebno, voće nasjeckajte i dodajte šećer. Količine odredite s obzirom na slatkoću samog voća. Koristite li rabarbaru, trebat će vam više šećera, dok će slatkim domaćim jagodama i malinama trebati nešto manje. Također, dobra ideja bit će i smeđi šećer koji će ovoj slastici dati još bolji okus, a u slučaju da izbjegavate šećer, koristiti možete i med.
Voće je potrebno kuhati u poklopljenoj posudi sve dok ne dobijete umak nalik džemu. Radite li slasticu s voćem poput rabarbare ili marelica, znat ćete da je gotovo kada vilicom lagano možete proći kroz komad voćke. Poklopac zatim maknite s posude, smanjite vatru i pustite da se voće još lagano krčka kako bi ispario višak tekućine.
Za to vrijeme smiksajte dobro ohlađeno slatko vrhnje. Želite li dobiti nešto laganiju varijantu slastice, dodati možete i nekoliko žlica grčkog jogurta. U kremu možete ubaciti i dodatke poput vanilije ili limunovog soka. U slučaju da izbjegavate mliječne proizvode, smiksati možete i gusti dio kokosovog mlijeka.
Želite li fool pripremiti na tradicionalan način, u kombinaciju svakako ubacite i kremu od jaja. Na dva žumanjaka bit će vam potrebna jedna žličica ekstrakta vanilije, jedna žlica škrobnog brašna i dvije žlice šećera. Navedene sastojke potrebno je dobro promiješati, a zatim u posudi zagrijati 120 ml mlijeka i 120 ml slatkog vrhnja. Svakako pripazite i da tekućina ne zavrije, a kada se dovoljno zagrijala, dodajte joj smjesu od jaja i šećera uz stalno miješanje. Miješajte sve dok ne dobijete gustu kremu. Prije korištenja dobro ohladite.
Na kraju, najjednostavniji dio bit će slaganje slojeva voća, kreme od žumanjaka i tučenog slatkog vrhnja. Jedino na što morate obratiti pažnju jest da je kuhano voće dobro ohlađeno i da miješanjem ne istučete mjehuriće zraka iz slatkog vrhnja. Ono mora ostati lagano i prozračno.
Na žlicu ili kao dodatak desertima
Ovako pripremljen i dobro ohlađen desert poslužite sam umjesto sladoleda ili ga kombinirajte s biskvit kolačima. Poslužiti može i kao krema za tortu, a dobra kombinacija bit će i dodate li mu komadiće meringe pa stvorite genijalan Eton mess.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....