Iako dobro znam da se za Uskrs najčešće peku kuglofi i gibanice, ili je barem tako slučaj u mojoj obitelji, ja sam se ovoga puta odlučila za nešto drugačije, daleko jednostavnije, čokoladnije i, bez lažne skromnosti, baš jako ukusno - biskvit čokoladnu tortu.
Za početak, s ovom tortom nema brige hoće li ispasti iz kalupa ili se ipak zalijepila, kao što to zna biti slučaj s kuglofom, a neće ni puknuti usred pečenja poput makovnjače ili orahnjače.
Druga stvar, među sastojcima koji su vam potrebni nema brašna pa je idealna za one koji ga inače izbjegavaju.
I treće, toliko je jednostavna, brzo se priprema, a istovremeno tako kremasta iznutra i hrskava izvana da ćete je zasigurno dobro upamtiti i poželjeti ponoviti što prije. Svi sastojci za dvije ovakve torte koštat će vas 10-ak eura (manji kalup veličine promjera 18 cm), što je itekako dobra vrijednost za ono u čemu ćete na kraju uživati. Znam, znam, nahvalila sam ovu tortu preko svake mjere, ali stvarno je jako dobra. Probajte već ovog Uskrsa pa se uvjerite i sami.
JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA
Trebat će vam:
100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 čepa alkohola po želji (likeri, Amaretto...)
2 jaja
100 g šećera
50 g mljevenih badema
20 g sitno nasjeckanih badema
1 šaka badema u listićima
sol
Priprema:
Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izlupajte ih pjenjačom. Dodajte sol. Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kratko ohladite pa ih umiješajte u jaja i šećer. Dodajte alkohol po želji i sve dobro sjedinite. Dodajte mljevene i sitno nasjeckane bademe. Ponovno promiješajte pa laganim pokretima umiješajte tučene bjelanjke. Prebacite sve u kalup koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i pecite od 45 do 50 minuta na 180 stupnjeva. Nakon prvih 15 minuta provjerite, ako su vam listići badema previše potamnili, prekrijte kolač folijom i nastavite ga peći.
Dodatno! Kako biste dobili sitno sjeckane bademe, najprije ih dobro tostirajte pa ubacite u blender i usitnite. Tako tostirani dat će posebnu aromu kolaču.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....