LJETNI KLASIK

Otvaramo sezonu punjenih paprika, ovo je recept po kojem ih radimo već godinama i uvijek se traži porcija više

Svratite na tržnicu po svježe mljeveno meso i prve, još hrskave i slatke paprike pa se bacite na kuhanje omiljenog ljetnog klasika

Kada razmišljamo o ljetnim jelima, osim laganih salata i tjestenine s rajčicom, napamet nam odmah padaju i svima omiljene punjene paprike. Svakog ljeta iznova kuhamo ih u nekoliko navrata, u većoj količini pa lonac praznimo danima. Na taj način olakšavamo si duge, tople ljetne dane, ali i udovoljavamo svima za stolom. Jer, ovo je jedan od onih recepata s kojim nema greške i kada paprike skuhamo na ovaj način, uvijek se traži porcija više.

image
Marko Miščević/cropix/

Recept smo još prije nekoliko godina dobili od ekipe iz zagrebačkog restorana Okrugljak i ostavljamo ga u nastavku, a da bi ručak bio potpun, ostavljamo vam i poveznicu s dobrim savjetima za najbolji pire krumpir. Dodajte tome još samo krišku kruha i jednostavan biskvit kolač za zasladiti se nakon ručka i spremni ste za totalnu ljetnu uživanciju, na plaži ili na kauču, gdje god se nalazili.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJI PIRE KRUMPIR?

image
Robyn Mackenzie/

PUNJENE PAPRIKE

Trebat će vam:

2 kg paprika (babura) srednje veličine

1,20 kg mljevenog mesa

150 g riže

50 g luka

svežnjić peršina

20 g soli

2 g papra

1,5 l umaka od rajčica

Za umak:

120 g maslaca

50 g suhe mesnate slanine

100 g pirea od rajčice

200 g rajčice pelata

120 g luka

120 g začinskog povrća

120 g brašna

2 l mesnog temeljca

češnjak, sol, papar

sok limuna po želji

Priprema:

Za umak od rajčice, u rastopljeni maslac dodati suhu mesnatu slaninu, povrće za začine, malo popržiti dok povrće ne počne ugodno mirisati, dodati brašno, malo popržiti, dodati pire od rajčice i pelate, još malo popržiti, dodati temeljac i ostale začine i kuhati oko sat vremena uz miješanje da ne zagori. Zatim procijediti. Paprike oprati, zatim im zajedno s peteljkom izvaditi sjemenke, opet oprati i ocijediti, napuniti ih s nadjevom od mesa, politi umakom od rajčice tako da budu njime prekrivene, pristaviti ih na laganu vatru i pirjati. Pirjaju se oko sat i pol. Nadjev od mesa se priprema tako da se u mljeveno meso doda oprana riža, začini, poprženi luk, svježi peršin, a po želji može i koje svježe jaje. Paprike se poslužuju s prilogom od kuhanog krumpira, može uz dodatak polumasnog kiselog vrhnja, a može i uz pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 14:30