DOBRA PREPORUKA

Oslić na bakalar je fino, zasitno jelo koje ne košta puno, a odlično ga rade i na ovoj popularnoj adresi

Premda je neopisiv gušt pojesti ovo jelo kad ga sami skuhamo, u nedostatku vremena možete otići i na mjesto gdje ga provjereno dobro prave

Slasne ideje za riblji ručak uvijek nam dobro dođu, a oslić na bakalar ili oslić s krumpirom upravo je jedna takva. U pitanju je jelo na koje, ako ga odlučite napraviti kod kuće, nećete potrošiti previše novaca, jer oslić je jedna od jeftinijih riba u ribarnicama, a kilogram krumpira neće vas koštati više od dva eura. Osim toga, trebat će vam još samo malo vina, luk, peršin i maslinovo ulje. Dakle, sastojci koje uglavnom, ako i inače često kuhate, imate kod kuće.

Uz to, trebat će vam i jedan širi lonac u kojem možete napraviti veću količinu, a ako imate vremena i volje, uz ovakva jela uvijek dobro ide i fini domaći kruh. Provjereni recept za oslić na bakalar ostavljamo vam u nastavku.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI (I PRIPREMITI) VIŠE: RECEPTI ZA DOMAĆI KRUH

OSLIĆ NA BAKALAR (OSLIĆ S KRUMPIROM)

Trebat će vam:
2 veća oslića
1 žličica papra u zrnu
4 lovorova lista
1 luk
sol
6 većih krumpira
par češnjeva češnjaka
vezica peršinova lista
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina

Priprema:
Oslić stavite u lonac s paprom, ružmarinom, lukom i malo soli, ulijte vodu i kuhajte dok riba ne bude gotovo kuhana. Možete dodati po želji korjenasto povrće. Izvadite oslić iz temeljca koji ćete dodati tijekom kuhanja. Krumpir ogulite i narežite na šnite od pola centimetra pa ga kuhajte oko 12 minuta. Dok se krumpir kuha ribu dobro očistite od kostiju. U lonac stavite malo maslinova ulja pa složite red krumpira, red ribe, sjeckani češnjak iIi peršinov list, zalijte temeljcem i s malo vina pa ponovite dok ne iskoristite sve sastojke. Kuhajte oko 20 minuta, začinite solju i paprom.

image
Mario Kučera

U slučaju da ove dane ipak provodite na poslu od ranog jutra i jednostavno ne stižete na tržnicu, ne brinite, jer za vas imamo dobru preporuku iz dostave. Prošlog smo petka, naime, gladni jela na žlicu, iz zagrebačkog Pithosa, inače superpopularnog lokala s gablecima koji se nalazi na Zelenom valu, naručili upravo oslić na bakalar i ostali ugodno iznenađeni porcijom i samim jelom.

image
Lidija Lončarić

Jelo je bilo bogato, s poštenom količinom ribe, dobro začinjeno i prilično utješno, a u porciji, koja je bila više nego dovoljna za jednu gladnu osobu, dobili smo i dvije kriške domaćeg kruha s bučinim sjemenkama. Ovo jelo platili smo 8,50 eura s dostavom (cijena jela je inače 8 eura) i nakon takvog, usputnog i brzog ručka, nismo ostali nimalo razočarani.

image
Lidija Lončarić

Naravno, osim iz dostave, koju su u Pithosu uveli tek nedavno i veliki je hit pa je neka jela s dnevnog menija i teško uhvatiti prije nego se rasprodaju, oslića na bakalar možete pojesti i u samom lokalu, gdje ga uglavnom nude petkom. Ali samo ako uspijete uhvatiti mjesto, jer ovdje u vrijeme ručka vlada prilična gužva, u što smo se i sami uvjerili u nekoliko navrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. siječanj 2025 18:08