Dok je u svojoj Neka jedu kolače kuhinji u sklopu zagrebačkoj A Most Unusual Gardena miksala još jednu kremu, slastičarku Ivanu Čuljak Lošić nakratko smo prekinuli kako bismo saznali kako je ove godine odlučila provesti blagdane. Na trenutak je stala, predahnula pa nam ispričala kako u ovo vrijeme ima najviše posla te otkrila tko je u njezinoj obitelji zapravo zadužen za blagdanske slastice.
"Nema mi do mirisa cimeta i naranče u ovo doba godine. Obično radim slastice sa sezonskim namirnicama, a ove godine odlučila sam se za jednu stvarno bogatu, mirisnu tortu s puno orašastih plodova i bijelom čokoladom. Znate, kod nas kod kuće oduvijek ima puno djece, treba nas sve nahraniti i zato uvijek, uz klasične kolače, napravimo i koju ovakvu veliku, pravu tortu", rekla nam je Ivana.
Recept za božićnu tortu po Ivaninom receptu potražite u nastavku.
Za biskvit će vam trebati:
6 bjelanjaka
180 g šećera
5 g soli
250 g mljevenih badema
100 g mljevenih lješnjaka
Kora dvije naranče (plus sok za biskvit)
7 g praška za pecivo
Krema s bijelom čokoladom i cimetom:
500 ml mlijeka
6 žumanjaka
80 g šećera
60 g škroba
3 štapića cimeta
100 g bijele čokolade
500 g vrhnja za šlag
Za maslac kremu:
95 g bjelanjaka
150 g šećera
250 g maslaca
Priprema:
Bjelanjke lagano istucite. Postepeno dodajte šećer. Kad ste šećer i bjelanjke umutili, lagano špatulom u par navrata umiješajte suhe sastojke. Prebacite u četvrtasti pleh iz kojeg ćete rezati krugove. Pecite na 170 stupnjeva 15 min. Kad je biskvit gotov prelijte ga s par žlica narančinog soka.
Za kremu, najprije zagrijte mlijeko s 3 štapića cimeta. Žumanjke i šećer pomiješajte i u njih dodajte prosijani škrob. Kad mlijeko dođe do vrenja, izvadite cimet, prelijte mlijeko preko žumanjaka i vratite nazad kuhati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Vruću kremu prelijte preko čokolade da se čokolada rastopi, pomiješajte i prekrijte prozirnom folijom da se smjesa ohladi. Kad se smjesa ohladila, izradite je da nema grudica i umiješajte s prethodno istučenim vrhnjem za šlag.
Maslac kremu napravite tako da bjelanjke najprije lagano istučete. Šećer sa 50 ml vode kuhajte na vatri do 116 stupnjeva. Dodajte u bjelanjke i miksajte na najjačoj brzini. Kad se smjesa prohladi dodajte maslac sobne temperature.
Tortu složite tako da biskvit izrežete na 4, 5 krugova. Slažite u kalup promjera 16-18 cm red biskvita, premažite kremom od bijele čokolade pa postupak ponavljajte dok ne potrošite sav biskvit i kremu. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne. Ukrasite maslac kremom i božićnim jestivim ukrasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....