Kremast i sladak

Omiljeni klasik iz djetinjstva bit će još ukusniji ako ga pripremite na ovaj način

Samo jedan mali dodatak u klasičnoj izvedbi onoga što zovemo riža na mlijeku dat će vam skroz novi slatkiš

Vjerojatno ne postoji onaj tko jednom u životu, a pogotovo u djetinjstvu, nije kušao turski sutlijaš ili, kako ga mi zovemo - rižu na mlijeku. I dok su ga neki obožavali, drugi su jedva dočekali dob kada će sami birati što će jesti za doručak ili međuobrok. Međutim, najveći obožavatelji ovog klasika znaju koliko ovo jelo može biti ukusno ako ga obogatimo začinima. Mi smo ga isprobali na više načina, s "pijanim" grožđicama - čitaj onima natopljenim u rum, s cimetom, klinčićem, čokoladom, kakaom, kandiranim i sušenim voćem, orašastim plodovima, kikiriki maslacem, javorovim sirupom, želeom od bazge... Međutim, da u njega dodamo puding, iskreno, nismo se dosjetili. Baš zato nas je zaintrigirao ovaj recept koji smo odlučili podijeliti s vama i prvom prilikom isprobati, jer zvuči obećavajuće.

Podsjetimo,turski sutlijaš je mliječni desert koji se priprema od riže, mlijeka, šećera i vanilinog šećera. Premda je danas populariziran u cijelom svijetu, prvobitno je bio raširen u turskoj kuhinji. Originalni recept uključuje i sušene grožđice, no ako ste se zaželjeli neke modernije interpretacije ovog jela, isprobajte ovaj u nastavku.

image
Gulsen Ozcan/Getty Images

RIŽA NA MLIJEKU S PUDINGOM OD VANILIJE (turski sutlijaš pudingom od vanilije)

Trebat će vam:

1 šalica (od 200 ml) riže
3 šalice vode
500 ml mlijeka
6 žlica šećera, smanjite po želji
1 vrećica pudinga od vanilije

Za posipanje:
1 šaka oraha, badema ili lješnjaka
ili ribana čokolada

Priprema:

Rižu isperite pod mlazom hladne vode. Stavite je kuhati u čistu vodu, pa joj, kako se kuha na laganoj vatri, dodajte mlijeko.

Puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Kad ste razbili sve grudice polako ga dodajte u rižu cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne.

Posudice u kojima ćete servirati rižu s pudingom na mlijeku namočite s malo vode, pa u njih sipajte kuhani sutlijaš. Ukrasite grubo sjeckanim bademima, orasima ili lješnjacima ili ribanom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2025 07:44