Nakon što smo vam prije nekoliko dana otkrili neke od recepata za čuvena jela s bakalarom gastro virtuoza Hrvoja Zirojevića, chefa splitskog restorana Dvor, ovog vam tjedna donosimo čak 15 ideja za jela s ribom za koja nećete trebati izdvojiti puno novca. Dokaz su ona da za dobar riblji obrok ne morate birati skupu ribu te da i u ovom slučaju vrijedi ona stara izreka - manje je više. Bilo da birate srdele, trljice ili, primjerice, oslić - uspjet ćete napraviti sjajan ručak nakon kojeg je jedino bitno da imate dovoljno priloga ili komad kruha da pokupite sve s tanjura. Maslinovo ulje je, ne moramo posebno naglašavati - također dobrodošlo, baš kao i domaći češnjak. Neka vam je uslast.
SRDELE NA BRUDET
Trebat će vam:
15 filetiranih srdela
4 rajčice ili veća konzerva pelata
1 luk
3 češnja češnjaka
2 dl vina
lovorov list
3 listića kadulje
manja grančica ružmarina
par listića bosiljka
sol i papar
maslinovo ulje
kukuruzna krupica
Priprema:
Srdele očistite i isfiletirajte, a to ćete napraviti jednostavno - samo povucite glavu i pažljivo uklonite glavnu kost jednim potezom. Filete uvaljajte u brašno i ispecite u suncokretovu ulju. Pečene srdele stavite na papirnate ubruse kako bi se upila suvišna masnoća. Na maslinovu ulju zažutite luk pa dodajte na tek koju sekundu nasjeckani češnjak, a zatim u lonac ubacite narezanu rajcicu ili pelate i sve začine. Kuhajte dok se umak ne zgusne, a na pola kuhanja ulijte i vino. Pretkraj kuhanja u lonac složite srdele da se spoje s umakom i doradite okus ako je potrebno. Brudet nemojte miješati kuhačom, samo rukama protresite lonac. Skuhajte kukuruznu krupicu u omjeru s vodom 1:2 i poslužite s brudetom.
Nastasja Chiara Petrić otkrila nam je kako pripremiti najhrskavije lignje, bez da napravimo veliki nered.
FISH AND CHIPS
Ekipa iz Varionice svojevremeno je s nama podijelila recept za najslasniji fish and chips.
Trebat će vam:
4 fileta oslića ili bakalara
500 g krumpira
ulje
240 g glatkog brašna
280 ml session Ipe
30 ml votke
sol i papar
Priprema:
Filete ribe osušite u papirnatom ubrusu, zatim posolite i popaprite. Krumpir ogulite i narežite na kriške. Kuhajte ga deset minuta, a potom izvadite i ostavite da se ohladi. U posudi pomiješajte brašno, pivo i votku. Miješajte dok ne dobijete malo gušću smjesu od one za palačinke. Filete ribe uvaljajte u napravljenu smjesu. U duboku tavu stavite ulje. Kada se ulje zagrije, filete ribe stavite pržiti. Kada fileti dobiju prvu laganu boju, vilicom na filete postupno dodajte malo smjese kako biste na kraju dobili više hrskavih slojeva. U drugoj tavi ulje zagrijte na 135 Celzijevih stupnjeva te potom u njega dodajte prethodno prokuhan i ohlađen krumpir. Pržite ga 5 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se odmori pola sata. Isto ulje ponovo zagrijte, ovaj put na 165 stupnjeva, i krumpir ispržite do kraja.
Premda smo mi ovaj recept radili s ikejime brancinom, možete ga pripremiti i sa svježim. Po receptu restorana Tač, zasigurno će i vama uspjeti savršeno.
PEČENE LOKARDE S UMAKOM OD KAPARA
Trebat će vam:
2 - 4 lokarde (količinu prilagodite broju ukućana)
1 - 2 šnite francuza ili bijelog kruha
peršinov list
limunov sok
1 češanj češnjaka
Za umak od kapara:
1 žlica kapara
sok jednog limuna
malo origana
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Očistite lokarde i stavite ih na papir za pečenje u tepsiju za pečenje. Kruh nasjeckajte na sitno i pomiješajte ga s peršinovim listom, nasjeckanim češnjakom i limunovim sokom. Tu smjesu rasporedite po lokardama i sve prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjevaoko 20 minuta. Za umak od kapara pomiješajte sve sastojke i servirajte ga s pečenom ribom.
Jedan od najboljih poznavatelja ribe u Splitu i okolici predlaže malo drukčiji recepte za riblja jela, ovo je jedan od njih...
BRANCIN U UMAKU OD SUŠENIH RAJČICA S NJOKIMA OD KESTENA
I ovaj recept ustupili su nam u zagrebačkom restoranu Tač, poznatom po izvrsnim jelima od svježih sezonskih namirnica.
SLOŽENAC OD SRDELA
Trebat će vam:
500 g srdela
4-5 većih krumpira
1 luk
3 češnja češnjaka
1 koromač
sol i papar
limun
ružmarin
maslinovo ulje
vino
Priprema:
Krumpir izrežite na tanje ploške, isto učinite i s koromačem i lukom. Posolite povrće, pokapajte ga maslinovim uljem, dodajte narezan češnjak i rasporedite ga u posudu za pečenje. Posložite očišćene srdele, na njih kriške limuna, lovor, zalijte vinom i maslinovim uljem. Pecite prekriveno aluminjskom folijom 20 - 25 minuta, zatim maknite foliju i kratko zapecite.
Nakon ovog jela ližu se prsti i tanjur! Ustupili su nam ga u kultnoj korčulanskoj konobi Planjak s tradicijom starom više od 80 godina.
Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je recepte za srdele s blitvom na fažol i zelje na tabak kojem se rsado vraćamo, isprobajte, vidjet ćete zašto.
OSLIĆ ALA BAKALAR
Trebat će vam:
2 veća oslića
1 žličica papra u zrnu
4 lovorova lista
1 luk
sol
6 većih krumpira
par češnjeva češnjaka
vezica peršinova lista
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina
Priprema:
Oslić stavite u lonac s paprom, ružmarinom, lukom i malo soli, ulijte vodu i kuhajte dok riba ne bude gotovo kuhana. Možete dodati po želji korjenasto povrće. Izvadite oslić iz temeljca koji ćete dodati tijekom kuhanja. Krumpir ogulite i narežite na šnite od pola centimetra pa ga kuhajte oko 12 minuta. Dok se krumpir kuha ribu dobro očistite od kostiju. U lonac stavite malo maslinova ulja pa složite red krumpira, red ribe, sjeckani češnjak iIi peršinov list, zalijte temeljcem i s malo vina pa ponovite dok ne iskoristite sve sastojke. Kuhajte oko 20 minuta, začinite solju i paprom.
Osim što je zdravo i brzo, ovo jelo je ukusno, a i ne zahtjeva puno novca da biste napravili pošteni ručak.
Kad pošaljemo našeg Zorana Šimunića Šimu na zadatak da nam pronađe dobar recept, nikad ne donese jedan - i ovaj je iz korčulanske konobe Planjak.
PIJANI ŠARAN PO RECEPTU BAKE NADE
Gotov je u 30 minuta, a za njega vam treba tek pet sastojaka.
Recept je ovo koji nam je svojevremeno ustupio chef Matija Bregeš.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....