BRZO I HRSKAVO

Od pakiranja lisnatog tijesta, luka i sira napravite ručak kojeg će se tražiti porcija više

 Clarkandcompany/Getty Images
Kada vam ponestane ideja za brzi ručak, razmislite o ovim hrskavim jastučićima od lisnatog tijesta

Trebat će vam:

1 pakiranje lisnatog tijesta

1 kg luka

1 žlica maslaca

1 žlica maslinova ulja

1 žličica šećera

1 žlica suhog bijelog vina

sol

1 jaje

pekmez od smokava

150 g gorgonzole

2 žličice svježeg lišća timijana

med

Priprema:

Pripremite karamelizirani luk. Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i promiješajte ga da ga prekrije ulje. Pecite ga deset minuta uz povremeno miješanje pa posolite. Nastavite ga peći, miješajući svakih 4 - 5 minuta. Nakon pola sata pečenja smanjite vatru na srednje nisku. Pecite još deset minuta pa dodajte žličicu šećera. Pazite da nastavite miješati luk svakih 4 - 5 minuta kako bi se ravnomjerno karamelizirao. Nakon što ste ga pekli sat vremena i luk je dobio tamnosmeđu boju, ulijte vino i deglazirajte posudu, odnosno ostružite sve komadiće s dna te pecite dok tekućina ne ispari. Ostavite sa strane. Kad je luk pri kraju karameliziranja, zagrijte pećnicu na 200 °C. Razmotajte lisnato tijesto, prema potrebi ga malo razvaljajte i razrežite na kvadrate željene veličine. Nožem lagano zarežite tijesto oko 1 cm od ruba svakog komada. Premjestite tijesto na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Rasporedite tijesto tako da su komadi međusobno udaljeni 1 cm. Iskoristite prema potrebi dva lima i pecite ih u serijama. Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom. Po sredini svakog komada razmažite malo pekmeza od smokava, na to stavite karamelizirani luk te komade plavog sira poput gorgonzole. Pecite 18 - 20 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite iz pećnice, svaki komad pospite s nekoliko listića timijana i pokapajte s malo meda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 04:59