IMAMO RECEPTE

Od brazilskih kruščića do talijanskih fritula, evo u kakvim se slasnim zalogajima u vrijeme karnevala uživa u svijetu

Bilo da je riječ o toplim ili hladnim jelima, slanim ili slatkim delicijama, ovo su neki od najpoznatijih karnevalskih specijaliteta iz različitih zemalja

Karneval je jedna od najvećih proslava na svijetu, stoljetna tradicija koja se ponajviše slavi u Srednjoj i Južnoj Americi, ali i diljem svijeta – od Italije do New Orleansa. Karneval predstavlja veliki ispraćaj užitaka, vrijeme kada svatko može jesti što želi, piti u izobilju i prepustiti se općem veselju sve do Uskrsa. Možda je upravo zato karnevalska hrana toliko neodoljiva – od slanih do slatkih delicija. Tijekom Karnevala, ulična hrana preuzima glavnu ulogu; uglavnom se radi o praktičnim zalogajima koji se mogu lako konzumirati uz ples na ulicama od jutra do mraka.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL: PÃO DE QUEIJO

Tijekom svjetski poznatog Karnevala u Riju, na ulicama se svakodnevno okuplja oko dva milijuna ljudi. Guinnessova knjiga rekorda proglasila ga je najvećim karnevalom na svijetu. Gotovo jednako prisutan kao i raskošni kostimi i šarolika publika, pão de queijo – brazilski sirni kruščić – omiljena je jutarnja i dnevna užina. Ova jednostavna, ali neodoljiva poslastica priprema se od škrobnog brašna i sira, a zahvaljujući elastičnosti tijesta i zagrijanom zraku tijekom pečenja, nastaje karakteristična prozračna tekstura.

PÃO DE QUEIJO

image
Yes Brasil/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
250 ml mlijeka
125 ml vode
60 ml biljnog ulja (suncokretovo ili kokosovo)
1 žličica soli
250 g tapioka brašna
1 jaje
100 g naribanog tvrdog sira (parmezan, pecorino ili brazilski Minas, a ukoliko ih ne možete pronaći poslužit će i cheddar ili gauda)

Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko, vodu, ulje i sol dok ne proključa. Maknite s vatre čim zakuha. U vruću tekućinu postupno dodajte tapioka brašno i miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi. Kada se smjesa prohladi, dodajte jaje i dobro umiješajte. Zatim dodajte naribani sir i mijesite dok ne dobijete homogeno tijesto. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice veličine oraha i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Ostavite razmak između njih jer će malo narasti tijekom pečenja. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite kruščiće 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi izvana. Najbolji su topli, ali su ukusni i ohlađeni!

VENECIJA, ITALIJA: FRITOLE VENEZIANE

Iako su slana jela popularna tijekom karnevalske sezone, slatke fritole veneziane, kod nas poznate kao fritule, neizostavan su dio venecijanskog karnevala. Ove pržene slatke fritule pune se grožđicama natopljenima u likeru i pinjolima, a zatim se posipaju šećerom. Povijest ovog deserta seže stoljećima unatrag – recept se čak može pronaći u dokumentima iz 1300-ih u rimskoj Nacionalnoj knjižnici Catanese.

FRITOLE VENEZIANE

image
Petroos/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
250 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 jaja
150 ml mlijeka
1 žlica ruma (po želji)
50 g grožđica namočenih u rumu ili toploj vodi
naribana korica 1 limuna ili naranče
½ žličice cimeta (po želji)
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte jaja, mlijeko i rum, pa sve dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto. Umiješajte ocijeđene grožđice, naribanu koricu citrusa i, ako volite, malo cimeta. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta. U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Žličicom vadite male porcije tijesta i pažljivo ih spuštajte u vruće ulje. Pržite fritole sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnate ručnike da upiju višak ulja. Još tople pospite šećerom u prahu.

NEW ORLEANS, SAD: KING CAKE

Vjeruje se da su kraljevsku tortu (King Cake) na obale Zaljeva donijeli baskijski ili francuski doseljenici u 18. ili 19. stoljeću. Najjednostavnije verzije sastoje se od tijesta nalik cimet rolicama, oblikovanog u prsten i ukrašenog glazurom ili šećerom. Složenije varijante sadrže nadjeve od krem sira, kokosa ili jagoda. Tradicionalni King Cake ukrašen je šećernim premazom u bojama Mardi Grasa: ljubičastoj, zelenoj i zlatnoj, koje simboliziraju pravdu, vjeru i moć. Unutar kolača često se skriva mala plastična figurica koja predstavlja Isusa – onaj tko je pronađe u svom komadu torte postaje domaćin sljedeće godine.

KING CAKE

image
Laartist/Getty Images

Trebat će vam:
Za tijesto:
120 ml toplog mlijeka
7 g suhog kvasca (1 vrećica)
50 g šećera
100 g maslaca (omekšalog)
2 jaja
½ žličice soli
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice cimeta
350 g glatkog brašna

Za nadjev (po želji):
100 g krem sira
50 g smeđeg šećera
½ žličice cimeta

Za glazuru:
150 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka ili soka od limuna
½ žličice ekstrakta vanilije

Za ukras:
6 žlica kristalnog šećera
Ljubičasta, zelena i žuta jestiva boja

Dodatno:
Mala plastična figurica Isusa (po tradiciji, tko je pronađe u svom komadu, mora organizirati sljedeću proslavu!)

Priprema:
U mlako mlijeko dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 5-10 minuta dok ne zapjeni. U velikoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac i preostali šećer, dodajte jaja, sol, začine i aktivirani kvasac. Postupno dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete mekano, elastično tijesto. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 1 sat, dok ne udvostruči volumen. Tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutnik (oko 40x20 cm). Ako radite nadjev, pomiješajte krem sir, smeđi šećer i cimet, pa ga ravnomjerno rasporedite po tijestu. Zarolajte ga u dugi valjak i spojite krajeve u krug. Stavite na lim obložen papirom i ostavite još 30 minuta da naraste. Pećnicu zagrijte na 180°C. Pecite 25-30 minuta, dok ne postane zlatno-smeđi. Ostavite da se potpuno ohladi prije ukrašavanja. Podijelite kristalni šećer u tri manje zdjelice (po 2 žlice u svaku). U svaku zdjelicu dodajte kap ili dvije jestive boje (ljubičaste, zelene i žute). Promiješajte vilicom ili protresite u maloj zatvorenoj vrećici dok se boja ravnomjerno ne rasporedi. Ostavite da se osuši nekoliko minuta prije upotrebe. Pomiješajte šećer u prahu, mlijeko (ili limunov sok) i vaniliju dok ne dobijete gustu, glatku glazuru. Prelijte preko ohlađenog kolača i odmah pospite obojenim šećerom u prugama (ljubičasta za pravdu, zelena za vjeru, žuta za moć). Po želji, nježno umetnite plastičnu figuricu u kolač (ili ostavite sa strane kao dekoraciju).

BARRANQUILLA, KOLUMBIJA: AREPAS

image
Gmvozd/Getty Images

Barranquilla Karneval drugi je najveći u Južnoj Americi, a arepas su srž kolumbijske kuhinje, pa je logično da idu ruku pod ruku. Ove okrugle pogačice od kukuruznog brašna pripremaju se na razne načine i pune sirom, mesom, jajima, plodovima mora ili grahom. Njihova raznovrsnost i široka dostupnost čine ih savršenim karnevalskim zalogajem – praktičnim za nošenje i brzu konzumaciju dok se pleše na ulicama.

AREPAS

Trebat će vam:
250 g kukuruznog brašna
½ žličice soli
300 ml tople vode
1 žlica ulja (biljno ili maslinovo)

Za nadjev (po želji):
sir (npr. mozzarella, feta)
avokado
piletina, svinjetina ili govedina (narezana ili usitnjena)
grah, jaja ili povrće

Priprema:
U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno i sol. Postupno dodajte toplu vodu, neprestano miješajući rukama ili kuhačom dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica. Dodajte ulje i nastavite mijesiti nekoliko minuta dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokrijte ga i ostavite da odmori 10 minuta. Podijelite tijesto na 6-8 jednakih dijelova i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu spljoštite u disk debljine oko 1 cm. Ako se tijesto lijepi, malo navlažite ruke vodom. Zagrijte malo ulja u tavi na srednjoj vatri. Pržite arepase 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Po želji, nakon pečenja ih možete staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C još 10 minuta kako bi iznutra bile prozračnije. Kad su gotove, prerežite ih na pola (ne do kraja, kao džep) i napunite po želji – sirom, mesom, avokadom, grahom ili jajima. Poslužite tople uz umak poput guacamolea ili kiselog vrhnja.

TENERIFE, KANARSKI OTOCI: LECHE FRITA

image
Alleko/Getty Images

Leche frita (doslovno „prženo mlijeko“) tradicionalni je desert iz sjevernih krajeva Španjolske, koji postaje posebno popularan tijekom karnevalske sezone, uključujući karneval u Santa Cruz de Tenerife. Ovi slasni zalogaji pripremaju se od tijesta na bazi brašna i mlijeka kuhanog sa šećerom, cimetom i limunovom koricom, a zatim se pohaju i posipaju šećerom.

LECHE FRITA

Trebat će vam:
500 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
40 g kukuruznog škroba (gustina)
2 jaja
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
1 žličica cimeta u prahu
2 žlice maslaca
100 ml biljnog ulja za prženje
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko s šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli na srednje jakoj vatri. U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob s malo hladnog mlijeka (oko 100 ml) dok ne dobijete glatku smjesu. Kad mlijeko počne lagano kuhati, dodajte smjesu škroba u vruće mlijeko i miješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Kad je smjesa dovoljno gusta, dodajte maslac i dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi. Kad se krema ohladi i postane čvrsta, prebacite je na radnu površinu i poravnajte je u ravni sloj debljine oko 1,5 cm. Pokrijte je plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na barem 2 sata (ili preko noći) kako bi se potpuno stisnula i lakše oblikovala. Kad se krema stvrdne, izrežite je na male kvadrate ili pravokutnike. U jednoj zdjeli umutite jaja, a u drugoj stavite brašno. U trećoj posudi stavite krušne mrvice pomiješane s cimetom. U velikoj tavi zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Uvaljajte svaki komad kreme prvo u brašno, zatim u umućena jaja, a zatim u krušne mrvice. Pržite ih u vrućem ulju dok ne postanu zlatno-smeđi s obje strane, oko 3-4 minute po strani. Kad su zalogajčići gotovi, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse da upije višak masnoće. Po želji, pospite ih šećerom u prahu i dodatnim cimetom. Poslužite tople, kao desert ili grickalicu.

Bilo da je riječ o slanim ili slatkim jelima, karnevalska hrana odražava raznolikost i bogatstvo svjetskih kultura – a sve ih povezuje jedno: uživanje u okusu i slavlju bez ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 12:02