Sjećate li se?

Obožavali smo je kao djeca, a onda smo je zaboravili... evo kako napraviti najslađu kremastu juhu

 From my point of view/Getty Images/iStockPhoto
Ne znamo za vas, ali juha od krumpira s hrenovkama nama je bila jedno od najslasnijih jela na žlicu - bilo kod bake, bilo u vrtiću

Čudno kako čovjek postane kreativan kad odluči uštedjeti i brinuti da potroši baš sve namirnice koje čekaju svojih "5 minuta slave" u dnu smočnice ili hladnjaka. Ponukani zero waste pokretom, ali i low budget idejom, brzi pogled na krumpir i češnjak u košarici te hrenovke koje su ostale od vikend gostiju u hladnjaku, dali su nam ideju da napravimo jelo koje smo naprosto zaboravili - kremastu juhu od krumpira s hrenovkama. Nemoguće, mislite!? Pa i nije, jer smo davno krumpir zamijenili batatom, a hrenovke izbacili s liste namirnica koje želimo u hladnjaku i na tanjuru. I da, priznajemo, malo nam je i žao, jer smo ovo jelo kao djeca naprosto - obožavali, a vjerujemo da će se i među vama naći istomišljenici. No, to nas nije spriječilo da je pripremimo kojih 35+ godina kasnije. I nismo požalili. Ova gusta kremasta juha i danas je jednako slasna kao što pamtimo da nam je bila kad nam ju je pravila baka ili kada smo je dobili za ručak u vrtiću... i sasvim je sigurno da ćemo je ubuduće češe praviti.

image
From my point of view/Getty Images/iStockPhoto

KREMASTA JUHA OD KRUMPIRA S HRENOVKAMA

Trebat će vam:
3 žlice maslaca, sobne temperature
1 luk, nasjeckan
2 režnja češnjaka, protisnuta
500 g krumpira (oko 6 komada)
2 dcl vode ili temeljca
4 dcl mlijeka
1,5 dcl vrhnja za kuhanje
2 žlice kiselog vrhnja, po ukusu
sol i papar, po ukusu
½ žličice muškatnog oraščića
1 žličica crvene paprike
2-3 hrenovke

Priprema:

Krumpir dobro operite, posušite, ogulite i narežite na kockice jednake veličine.

U lonac, na laganu vatru, stavite maslac pa na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk. Posolite. Kad je luk pri kraju, dodajte i češnjak tek toliko da pusti miris i aromu. Dodajte krumpir, posolite i popaprite pa podlijte vodom ili temeljcem. Kad zakuha dodajte mlijeko, vrhnje za kuhanje i začine. Dobro promiješajte i činite to svako malo da se krumpir, mlijeko ili vrhnje ne bi primili za dno lonca. Kad zakuha nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 10 minuta dok krumpir ne bude kuhan. Za to vrijeme narežite hrenovke na kolutove. Uz pomoć gnječilice za krumpir, štapnog miksera ili blendera protisnite dio krumpira i nastavite kuhati juhu s hrenovkama.

Po želji, na kraju u juhu umiješajte još i kiselo vrhnje to dodatno začinite po želji.

DOBRI SAVJETI
1.
Za intenzivniji okus, umjesto vodom, juhu možete podlijevati povrtnim ili mesnim temeljcem.
2.
Umjesto hrenovke u juhu možete dodati i prženi špek ili slaninu te krutone. No, njih dodajete tek kad servirate juhu.
3. Pri serviranju, na juhu možete naribati i topivi sir po ukusu.
4. Za ljepšu boju, u juhu možete dodati jednu mrkvu ili pola narančastog batata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2025 09:02