![Ilustrativna fotografija](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/03/k_35979884_640.jpg)
Kao i u svakoj našoj regiji, pogotvo u unutrašnjosti Lijepe naše kolačima se pridaje posebna pažnja. Kuglof nije autohtoni kolač Banije i Korduna, on dolazi iz Austrije (Austrijanci ga svojataju kao izvorni austrijski kolač), ali i Njemačke i Švicarske, no u nas se itekako udomaćio.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/kordun03232017001.jpg)
Receptura je vrlo jednostavna, a bez obzira što u njemu nema skupih namirnica izleda raskošno. U Zagorju se za uskrsni dan peku vrtanji - tradicionalan kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. On se u rano jutro, zajedno sa šunkom, jajima i hrenom, nosi na blagoslov. Za glavno jelo na stolu je uvijek purica s mlincima, a kao ni jednu nedjelju, ni svečana prilika ne smije proći bez pečenih štruklji.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/zagorje03272017001.jpg)
Zagorski vrtanji ukrašavaju se uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja. Dalmatinska pak uskrsna gozba ne može proći bez kozletine ili janjetine ispod peke ili s ražnja, a na stolu uvijek ima i pršuta, luka te slastica poput kroštula, fritula, torti i kolača s bademima, suhim smokvama, rogačem i grožđicama.
Donosimo vam tradicionalne uskrsne recepte za najbogatiji uskrsni stol!
Starinski kuglof
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/kordun03232017001.jpg)
Kisela juha s trajbanim jajima
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/kordun03232017003.jpg)
Štruklji
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/zagorje03272017005.jpg)
Vrtanji
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/6/12/zagorje03272017002.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....