Trebat će vam:
vrećica kokica (ako može, neslanih) bazna smjesa za sladoled od vanilije |
Karamel:
200 g šećera 200 ml slatkog vrhnja 15 g maslaca 1 žličica ekstrakta vanilije prstohvat morske soli |
Stavite šećer u dublju tavu i zagrijte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, eventualno okrećući tavu. Šećer treba postići tamnozlatnu boju. Vrhnje sobne temperature ulijte u šećer (pazite, prska). Nastavite zagrijavati - šećer će se do kraja opet rastopiti. Dodajte maslac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok smjesa ne postane kremasta. Potom ga premjestite u drugu zdjelu, umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi (tako pripremljen karamel možete držati i više dana u hladnjaku).
Preljev od kakaa:
500 g slatkog vrhnja 100 g finog šećera 50 g kakaa 200 g tamne čokolade |
U posudi zagrijte 300 g slatkog vrhnja s 50 g šećera. U preostalo vrhnje, u drugu posudu, stavite preostali šećer i kakao. Potom tu smjesu dodajte u toplu smjesu i nastavite kuhate uz stalno miješanje dok ne zavrije. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi (ovakav preljev možete čuvati u staklenkama u hladnjaku oko deset dana). Sladoled od vanilije izradite prema baznom receptu. Kokice umiješajte dok se malo otopi ili ga stavite u šalicu i posipajte kokicama koje ste prethodno prelili kakao preljevom. Na kraju sve prelijte karamelom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....