Priča o jednoj od najpopularnijih slastica na svijetu kaže da se Arnold Reuben, vlasnik Reuben‘s Restaurant and Delicatessen and The Turf Restaurant, u potpunosti zaljubio u pitu od sira koja mu je poslužena na jednom druženju i nije o njoj prestajao razmišljati sve dok nije otkrio kako se radi.
Navodno je Reuben provodio dane eksperimentirajući ne bi li dobio točno takvu pitu kakvu je kušao na zabavi i jednog dana 1920. godine došao do savršenog recepta. Upravo se ta godina smatra i godinom rođenja danas, slobodni smo reći, kultnog New York style cheesecakea.
Ipak, ovaj tip cheesecakea proslavio je restoran Junior‘s u Brooklynu 30-ak godina kasnije, točnije oko 1950. godine, pa se to mjesto i danas smatra adresom s najboljom tortom od sira u cijeloj Americi.
Kako je svojevremeno pisala Slavica Šagolj, cheesecake u njujorškom stilu dosta se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo navikli i koja je brzo gotova. Ova slastica, naime, ima iznimno gustu teksturu, kremasta je, ne mrvi se i izuzetno je bogatog okusa. Receptura uključuje masno vrhnje, jaja, vaniliju, krem sir i kiselo vrhnje, a kolač se peče u vodenoj kupelji.
U nastavku ostavljamo Slavičin provjereno dobar recept, kojem se i sami s vremena na vrijeme, kada nam se baš jede dobar, kremasti cheesecake, toliko volimo vratiti.
Za podlogu će vam trebati:
230 g integralnih keksa
2 žlice smeđeg šećera
60 g otopljenog maslaca
Za kremu od sira:
450 g krem sira sobne temperature
120 g šećera
prstohvat soli
1 žlica ekstrakta od vanilije
2 velika jaja sobne temperature
80 ml kiselog vrhnja
80 ml vrhnja za šlag
Za gornju kremu:
200 ml kiselog vrhnja
30 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Integralne kekse usitnite, dodajte šećer i otopljeni maslac. Sve dobro promiješate. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Utisnite mrvice na dno kalupa pazeći da bude ravnomjerno raspoređen sloj. Stavite u pećnicu i pecite deset minuta. Nakon toga kalup izvadite van i pustite da se podloga malo ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva. Pripremite nadjev od sira. U posudu stavite krem sir i šećer te lagano izmiješajte. Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, jaja i kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte vrhnje za šlag. Kalup s ohlađenom podlogom od keksa omotajte aluminijskom folijom i to u tri sloja. Budući da se kolač dalje peče u vodenoj kupelji, važno je da voda ne dođe do kalupa jer će razmočiti podlogu od keksa. Nježno vrh folije utisnite oko gornjeg ruba kalupa. Ulijte kremu pa kalup stavite u veću i dublju posudu za pečenje. Ulijte oko 2 litre kipuće vode. Stavite posudu u pećnicu i pecite oko 70 minuta na 160 stupnjeva. Nakon tog isključite pećnicu i pustite da se sve lagano ohladi. Nakon pola sata izvadite kalup iz pećnice, uklonite vodenu kupelj, skinite foliju oko kalupa i pustite da se kolač dobro ohladi. Ohlađeni kolač premažite smjesom od kiselog vrhnja, šećera u prahu i ekstrakta od vanilije koje ste izmiješali u finu kremu. Tortu dobro ohladite prije serviranja.
Poslužite s umakom od malina ili šumskog voća.
Napomena!
Ne štedite na foliji jer ako voda nađe put, smočit će podlogu od keksa. Kad je kolač pečen i izvadili ste ga iz pećnice, tankim nožem pređite po rubu kalupa da se kolač odvoji od njega, da pri hlađenju ne popuca.
Cheesecake na čak šest načina možete pronaći ovdje.