Njoki su jedno od onih jela koje bismo mogli jesti u neograničenim količinama i pripremljene na nebrojeno mnogo načina. Hrskave ili kremaste, u brzinskom ili u kakvom dugo i sporo kuhanom umaku. Ipak, danas nećemo previše komplicirati i donosimo vam tri ideje za jednostavan ručak koje će vam, sigurni smo, itekako dobro doći po povratku s godišnjeg odmora, a u kojima su upravo njoki glavne zvijezde.
Na vama je hoćete li koristiti domaće, koje uopće nije tako teško napraviti kako vam se na prvu može učiniti, ili ćete radije u supermarketu u košaricu ubaciti one kupovne i dodatno si olakšati cijelu stvar. Što god odlučili, nećemo vas osuđivati već ćemo vam, s tri provjereno dobra recepta koja ostavljamo u nastavku, nadamo se, samo dodatno olakšati pripremu ručka. Jer, osim što su ukusni, nevjerojatno su jednostavni za pripremu i nakon kuhanja, ostat će vam još koji sat ili dva vremena za posvetiti se sebi i drugim obavezama.
NAJLASNIJI NJOKI U UMAKU OD RAJČICE
Osim što su nam otkrili recept za najmekše njoke, ekipa iz zagrebačke pizzerije Papavero svojevremeno nam je otkrila i recept za njoke alla Sorrentina, s umakom od rajčice, koji se ubacuju u pećnicu sa sirevima pa se dodatno zapeku. Ovo jelo prilično je jednostavno ako pri ruci imate sve sastojke, brzo je gotovo, a jako slasno i vole ga uglavnom svi za stolom. Plus, zasitno je i ne treba vam baš nikakav dodatak osim zdjele sezonske salate. U redu, ako baš želite, poslužiti možete i koju krišku kruha kako biste s dna posude na kraju pokupili sve ostatke slatkastog umaka od rajčice.
A ŠTO KAŽETE NA OVU VARIJANTU S KOBASICOM?
Nedavno smo objavili recept za njoke s talijanskom kobasicom salsicciom naše suradnice Anite Šarić i odmah je postao veliki hit. Kobasicu možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama koje nude talijanske proizvode, a sve ostale sastojke možda već imate kod kuće. Priprema je brzinska, a rezultat kremasto, slasno jelo kojem ćete se poželjeti vratiti. I moramo vas upozoriti, nakon ovog jela vjerojatno će se lizati tanjuri.
NAJSLAĐI I NAJHRSKAVIJI NJOKI
A u slučaju da vam se ovih dana baš jedu knedle, a niste spremni posvetiti toliko vremena pripremi, dobra ideja mogu biti i hrskavi njoki s prezlama i marelicom. Okusom podsjećaju na omiljene knedle, ali je priprema ipak nešto brža, a osim s marelicom, uvijek ih možete poslužiti i uz, primjerice, mirisne, slatke pečene šljive.
DODATNO! ZA ONE AMBICIOZNIJE
U slučaju da se osjećate ambiciozno i pripremu njoka planirate odraditi ovog vikenda, posvetiti joj se baš kako treba, a dio čak i zamrznuti, za vas imamo nekoliko ideja za kompleksniji ručak. Primjerice, svratite na tržnicu, kupite dagnje, uzmite si vremena i dobro ih očistite pa napravite ove prefine njoke po receptu chefa Marina Plešea.
Za morski ručak dobra opcija bit će i gulaš od hobotnice s domaćim njokima po receptu po kojem ga rade u poznatoj konobi na Korčuli. Vjerujte nam, teško da će neko drugo jelo nadmašiti ovo i svi za stolom još će dugo pričati o ‘onom finom gulašu s njokima‘ koji ste pripremili baš vi.
Ako ste, pak, zainteresirani za njoke u nešto drugačijem izdanju, možda biste se mogli okušati u pripremi rižinih njoka. Nedavno smo ih isprobali u nekoliko različitih kombinacija, jako su nam se svidjeli te ih svakako preporučujemo svima raspoloženima za malo eksperimentiranja u kuhinji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....