Ručak za čas!

Njoki s umakom od rajčica

 Vaaseenaa/Getty Images
Tko kaže da se od ove dvije naoko jednostavne namirnice ne može napraviti jelo za prste polizati!?

Ako ste od onih koji vole jednostavna jela ili ste, pak, nerijetko u nedoumici da li posegnuti za sendvičem ili ipak skuhati nešto brzo i pojesti toplo, a nemate ideju - ovaj će vas recept razveseliti. Riječ je o talijanskom klasiku kojeg svi vole, a po želji u njega možete dodati i druge namirnice - guanciale, špek, gljive, ribu iz konzerve, masline ili svježi sir...., već kako volite.

Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 30 min
Porcija: 2 - 4

NJOKI S UMAKOM OD RAJČICA
Trebat će vam:
500 g njoka (domaćih ili kupovnih)
1 konzerva pelata
1 manja glavica luka
2 režnja češnjaka
prstohvat šećera ili ½ žličice meda
1 žličica soli
začinsko bilje (timijan, origano, bosiljak, lovorov list, ružmarin...)
maslinovo ulje
sir po želji

Priprema:
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani luk, pustite da poprimi boju pa dodajte protisnuti češnjak. Dodajte šećer ili med i karamelizirajte ga. Ubacite pelate, timijan, bosiljak, origano i/ili drugo začinsko bilje i sol. Kuhajte 10-ak minuta i pritom pelate razbijte na manje komade. Dodatno začinite po potrebi. Njoke skuhajte i završite u umaku. Poslužite posipano sirom po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2025 06:22