I sami ste se vjerojatno više puta uvjerili kako su najjednostavnije stvari i najbolje, a to se odnosi i na kuhanje, odnosno jela koja možemo pripremiti. Kako barem petkom tradicionalno jelovnik posvećujemo ribi i plodovima mora, ovog smo se odlučili za jedan klasik, koji mnogi vole pojesti, ali tek rijetki znaju pripremiti. Riječ je o ribi pečenoj u pećnici kod koje se može dogoditi da bude suha.
Premda će nekima možda zvučati čudno, činjenica je da i kod ovakve pripreme ribe treba postupati kao i s mesom - pecite je gotovo do kraja poklopljenu, polako, ne na previsokoj temperaturi i uz dodatak tekućine.
Kod ribe, primjerice, ne morate posegnuti za vodom, već je zamijenite bijelim vinom, koje će ribi dati profinjeniji okus. Također, ne izbjegavajte povrće. Da, mnogi je pripremaju isključivo s krumpirom, ali ribi prijaju pečeni pomidori, komorač, blitva, špinat i začinsko bilje kao što su timijan, bosiljak i ružmarin te, naravno, cvijet soli i dobro maslinovo ulje. Mnogi u ribu iz pećnice dodaju i na kriške narezan limun. Ako volite kiselije note, svakako ga ubacite, pogotovo ako imate koji domaći primjerak, no vodite računa da bi u kombinaciji s vinom toč mogao biti kiseliji nego što biste možda željeli.
RIBA IZ PEĆNICE
Trebat će vam:
2 orade ili brancina
začinsko bilje (timijan, bosiljak, ružmarin...)
sol
papar
maslinovo ulje
4 režnja češnjaka
2 grančice svježeg ružmarina
2 dcl bijelog vina (malvazija, grk ili sivi pinot)
Priprema:
Ribu očistite od ljuske i iznutrica, operite (najbolje u moru) i dobro posušite kuhinjskim ubrusima.
Ribu sa svake strane zarežite dva puta nožem nekih 2, 3 cm duljine ali tek toliko da prerežete kožu, ne i meso.
U zdjelici pomiješajte začine i sol pa dobro natrljajte ribu, a u njenu utrobu stavite po režanj ili dva češnjaka i grančicu ružmarina. Ponovite i s drugom ribom.
Pećnicu uključite na 180 ºC.
U vatrostalnu ili drugu posudu za pečenje uspite malo maslinova ulja i dobro sve namastite, pa na to položite ribe i pokapajte i njih maslinovim uljem. U posudu, ali ne i po ribi da je ne biste isprali od začina, dodajte vino, pa sve dobro posolite i po želji popaprite ili dodajte ljuskice čilija. AKo želite, u posudu sad možete dodati i očišćen i na četvrtine narezan krumpir.
Posudu sada pokrijte poklopcem ili dobro sa svih strana omotajte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta. Posudu otvorite ili uklonite aluminijsku foliju, pa pecite još desetak minuta na istoj temperaturi.