KOJA DOBRA IDEJA

Nikad jednostavniji i slasniji pohani patlidžani! Evo kako omiljeno ljetno jelo napraviti bez previše nereda

Cotoletta di melanzana, kako Talijani nazivaju pohane patlidžane, i to na način kakav, vjerujemo, još niste probali

Koliko volimo pohane tikvice i patlidžane ove smo godine već pisali, a onda smo nedavno otkrili novi, još jednostavniji način za pripremu patlidžana i sada ga jedva čekamo isprobati. Na Instagram profilu Cucina Mammaela kreatorice Emmanuele, koju prati više od 330 tisuća korisnika te društvene mreže, naišli smo, naime, na recept za ‘kotlet‘ od patlidžana koji izgleda toliko dobro, istovremeno sočno i kremasto, da smo instantno ogladnjeli i već razmišljamo kako što prije moramo svratiti do tržnice po zalihu patlidžana.

Priprema se tako da se patlidžan najprije dobro opere, zatim ga je potrebno izbockati vilicom i ispeći dok ne omekša. Od ovog koraka nadalje sve postaje prilično lako, jer je patlidžan dovoljno tek oguliti, uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice i baciti na tavu na malo masnoće. Priprema na ovaj način bit će jednostavnija, jer pri paniranju patlidžan možete držati za peteljku, što cijeli postupak čini urednijim i bržim.

image
Ediebloom/Getty Images/istockphoto

Također, pripremljen na ovaj način, patlidžan će iznutra biti mekan i kremast, a izvana hrskav i ne previše mastan. Zapravo, bit će prilično drugačiji od klasičnog pohanog patlidžana. Poslužite ga uz prilog po želji, poput primjerice kuhanog ili pečenog krumpira ili povrća na pari, rižu, proso, heljdu ili jednostavno sezonsku salatu (mi volimo krastavce i rajčicu s malo octa i bučina ili maslinova ulja), dodajte tome i krišku limuna i predobar ljetni ručak je spreman. Recept potražite u nastavku.

Za jedan pohani patlidžan trebat će vam:
1 veći patlidžan

3-5 žlica brašna

3-5 žlica krušnih mrvica

1 jaje

ulje

sol
Priprema:
Patlidžan operite i izbodite ga vilicom. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva na 30 do 40 minuta. Kada je pečen, maknite kožu, ali ostavite peteljku. Vilicom lagano spljoštite meso patlidžana i papirom tapkajte po pečenom patlidžanu kako biste izvukli višak tekućine. Umočite patlidžan u brašno, zatim u umućeno jaje koje ste posoliti pa u krušne mrvice. U tavu stavite ulje i pecite dok ne poprimi zlatnu boju. Dodatno posolite po pripremi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 12:25